Hemen hemen her blog yazımızda kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanların ne kadar hassas bünyeye sahip olduklarına değiniyoruz. Haliyle bu hassas bünyeler hassas bakıma gereksinim duyarlar. Yaz ayları ve kış ayları özellikle bakımlarıyla ilgili ekstra hassas olunması gerekiyor. Yaza girerken tüylerinin yaz mevsimine uygun olacak şekilde bakımını yapmak ve derisinin sıcaktan mümkün olduğunca az etkilenmesini sağlamak gibi. Mevsim geçişlerinde ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy dökmesi çok olur. Bu nedenle tüylerinin seyrelmemesi ve sağlıklı olarak yeniden uzaması için ekstra bakımlar gerekir.
Bu ve bunun gibi pek çok bakım örneğini sıralamak mümkündür. Yaz aylarında nispeten serinlemenin çaresi bir şekilde bulunurken kış aylarında özellikle dikkatli olmak gerekir. Bazı köpekleri kedi gibi düşünebiliriz; örneğin yorkie olarak bilinen Yorkshire terrier cinsi köpeklerin çok narin olduğu ve soğuya asla tahammülü olmadığı bilinir. Dahası, yorkie’nin soğukta kalması ölümcül sonuçlara dahi yol açabilir. Aynı durumun tam tersini Sibirya kurtlarında görüyoruz. Nasıl ki yorkie’ler kış mevsiminde dışarıda duramazlarken, Sibirya kurtları da yaz mevsiminde güneşin altında duramaz. Kış ve sert şartlara alışkın olduklarından bu iki hassas köpek ekstra bakım ister. Bakım, her hayvanın eşit derecede hakkıdır ancak bazı köpek ırkları ve kedi ırkları daha da özenli bakılması gereken canlılardır. Örneğin Sfenks kedisinin tüyleri yoktur bu nedenle yazın güneşten korunması gerekir ki derisi yanmasın. Bu örnekleri elbette çoğaltabiliriz ancak işin temelinde yatan şu; her canlı bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle mevsim geçişlerinde ve bizzat ana mevsimlerde kedi ve köpek bakımına gerekenden çok daha fazla önem vermeliyiz. Bugün konumuz kış mevsimi ve kediler. Malum, kışın en sert günlerini yaşıyoruz. Bir yandan korona virüs pandemisi ile uğraşıyoruz öte yandan kendimizi korumaya çalışıyoruz. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına sonuna kadar uyduğumuz bu süreçte uzmanların önerisiyle vaktimizin büyük bir bölümünü evde geçiriyor ve çok acil ihtiyaç duymadıkça sokağa çıkmıyoruz. Hal böyle olunca bakım konusunda hiç dikkat etmediğimiz kadar özen gösteriyoruz bu yıl. Aynı durum kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarımız için de geçerli. Kediden korona virüs geçer mi ya da köpekten korona virüs geçer mi diye ilk zamanlar herkesi bir endişe sarmıştı ancak durum kaygı verici değildi. Hatta o dönem bir yazı kaleme almış ve tüm detayları paylamıştık. Kedi ve köpekten korona virüs geçer mi sorusunun yanıtını okumak için linke TIKLAYIN.
Bugün yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi konumuz kedilerde kış bakımında yapılması gerekenler. Şimdi gelin birkaç madde halinde dikkat edilmesi gerekenlere kısaca göz atalım.
Kış aylarında kedi bakımı
Kış ayları sadece biz insanlar için değil her canlı için zorlu geçer. Özellikle sokak hayvanları için durum daha zordur. Bu süreçte evimizin önüne bir kap mama ve su bırakmayı ihmal etmeyelim. Böylece sokaktaki canları da koruma altına almış oluruz. Kış aylarında kedi bakımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kedilerde antifriz zehirlenmesidir.
Kedilerde antifriz zehirlenmesi nedir?
Kedilerde antifriz zehirlenmesi nedir kısaca bahsedelim. Kış aylarında kedilerin ve köpeklerin ciddi şekilde zehirlenmesine ve hatta ne yazık ki bu durumun ölüme yol açma ihtimali olan bir zehirlenme çeşididir. Antifriz araç sahiplerinin kışın arabaları için kullandığı, aracın donmasını önlemeye yarayan bir maddedir. Ne yazık ki bu madde şekerli bir yapıdadır ve kedilerin dikkatini bir hayli çeker. Kediler antifriz ile karşılaştıkları zaman bu maddeyi yalamaya çalışırlar ve bu durum ciddi zehirlenmelere yol açar. Bu madde bağırsak tarafından çok hızlı emilir ve kedilerde sinir sistemi başta olmak üzere pek çok noktayı etkiler. Bir noktadan sonra böbreklerinde hasar meydana gelir. Hatta bu zehirlenme ölüme bile yol açabilir.
Kedinizin çok fazla dışarı çıkarmayın
Kedileri evde tutmak pek o kadar kolay olmayabilir. Bazı kediler sokağı sever, gezmeyi sever. Siz dışarı çıkarmadıkça daha da hırçınlaşabilir. Kış mevsiminde dışarı çıkışlara belirli ölçüde kısıtlama getirmenizde yarar var. Özellikle karlı havalarda dışarı çıkmasına izin vermeyin. Hem üşümesi hem de patilerinin aşırı soğuması durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle hassas vücutlarını ve patilerini korumak için olabildiğinde az sokağa çıkarmanızda yarar olacaktır. Eğer bir şekilde dışarı çıkarmak durumunda kaldıysanız bu durumda patilerine özen gösterin. Kara çıkan kedilerin pati aralarına buz taneleri girebilir ya da pati arasına kar sıkışabilir. Evet çabuk eriyecektir ancak oradaki kısa süreli soğuk üşümesine neden olabilir. Hatta biriken buz topları zamanla bu yanığına da dönüşebilir ki bu kediniz için oldukça acı verici olabilir. Bu nedenle özellikle kabarık ve uzun tüylü kedileri karda dışarı çıkarmak zorunda kalırsanız eve döndüğünüzde mutlaka pati kontrolü yapın.
Egzersiz yaptırın
Kış aylarında soğuğun da verdiği bir etki ile kediniz rehavete kapılabilir ve vaktinin büyük çoğunluğunu kalorifer peteğinin etrafında geçirebilir. Kedinizin kendini rahat hissetmesi ve üşümemesi gönlünüzü ferah kılabilir ancak şunu da unutmamak gerekir ki egzersiz de şarttır. Kedilerde obezite sadece yanlış beslenmekten değil hareketsizlikten de olur. Kış mevsiminde kalorifer peteğinde tüm günü geçiren kediler miskinliğe alışabilir bu da yediklerini yakmamasına neden olur. Bu nedenle kedinizle tıpkı diğer mevsimlerde olduğu gibi oynamanız gerekir. Sevdiği oyuncakları verin ve günün belirli saatlerinde onunla oyun oynayın. Hareket etmesi sadece yediklerini yakması bakımından değil sağlıklı bir sindirim sistemi için de önemlidir.
Kedinizi kat kat giydirmekten kaçının!
Gözümüz gibi baktığımız kedimizin üşümesinden endişe ediyoruz elbette. “Kedimin üşüdüğünü nasıl anlarım?” sorusu da arama motorlarının vazgeçilmez. Kediniz hakkında endişe ediyor ve onu sürekli giydirmek istiyor olabilirsiniz ancak bu doğru değildir. Kedileri soğuktan korumak için kat kat giydirmeniz bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Biliyorsunuz ki kediler kendilerini yalayarak temizleyen titiz ve temiz canlılardır. Eğer ona kıyafet giydirirseniz tüylerini yalayamayacaktır ve kendini huzursuz hissedecektir. Yanı sıra giydirdiğiniz kıyafet darsa, kan dolaşımını da olumsuz etkileyecektir. Kedileri giydirmekten kaçının. Zaten kürkleri onları yeteri kadar ısıtır. Eğer illa kedinizin üşüdüğünü düşünüyor ve onu ısıtmak istiyorsanız bu durumda yatağına battaniye koyabilir gece yatarken üstünü örtebilirsiniz. Eğer canı sıkılırsa ya da sıcak gelirse battaniyenin altından çıkabilir böylece. Ayrıca bazı kedilerin kıyafetle hiç arasının olmadığı bilgisini de verelim.
Çok yedirmeyin!
Kediler kış aylarında genelde uyurlar ve enerji tasarrufu yaparlar. Bunun nedeni enerjiyi vücut ısılarını dengelemek için kullanmak istemeleridir. Haliyle pek hareket etmezler. Bu nedenle kedinizi özellikle kış mevsiminde aşırı beslemekten kaçınsanız iyi olur. Kediler kış aylarında hareketsizliğin ve miskinliğin de etkisiyle kilo almaya daha meyilli olurlar. Kedinizi özellikle kış ayında normalden fazla beslemekten kaçının ve yukarıda da söylediğimiz gibi mümkün olduğunca hareket etmesini sağlayın.
Kış mevsiminde sokak kedileri için ne yapabiliriz?
Ne yazık ki her canlı, evimizdeki pet dostumuz kadar şanslı olamayabiliyor. Ancak bu, sokak hayvanlarını unutmamız anlamına gelmiyor. En az kendi pet dostumuz kadar onları da düşünmeliyiz. Kış mevsiminde bulmakta en zorlandıkları şey yemek olabilir. Bu nedenle evimizin önüne mutlaka mama kapları koyalım. Sularını günlük olarak tazeleyelim ki yağmur suyuna karışmasın. Sokak kedileri daha fazla ısı ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle mamalarını bol bol doldurun. Hem etraftaki diğer kedilerin de karnının doymasını sağlamış olursunuz. Soğuktan donmalarını ya da üşümelerini önlemek için kedi evi yapabilirsiniz. İçine battaniyeler koyabilir ve onlara barınacak küçük bir yer inşa edebilirsiniz. Bu maliyeti düşük ancak anlamı büyük bir hediyedir. Böylece sokaktaki canlar da en az evdeki canlar kadar güvenli olur, karınları doyar ve ısınırlar.