Kediler hassas canlılardır. Her ne kadar sokak koşullarında yaşayabilecek kadar güçlü olsalar da bağışıklık sistemlerinin çökmesi birkaç nedene bağlıdır. Örneğin kediler susuzluğa dayanamazlar. Aç bir şekilde 1 haftaya kadar yaşayabilirler ancak 1-2 gün bile sıcak havalarda susuz kalsalar direkt olarak vücut dirençleri düşer. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda güçlü bir bağışıklık, hastalıkları önlemede en etkili güçtür. Kedinizin bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa, hastalıklara karşı mücadelesi de o kadar güçlü olur. Bu noktada kedinin bağışıklık sistemini daima güçlü tutmalıyız. Bunun için almamız gereken birkaç önlem, yapmamız gereken birkaç bakım vardır. Bugün sizlerle kedinizin bağışıklığını nasıl güçlendirebileceğinizi konuşacağız.
Kedilerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
Kedilerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için önce var olan zayıflığın nedenini bulmak ve çözmek gerekir. Eğer kedinizin bağışıklık sistemi zayıfsa öncelikli olarak bunun nedenini öğrenmek daha etkili sonuçlar doğuracaktır. Kedinin bağışıklık sistemini güçlü kılmak hayati derecede önemlidir. Aksi halde pek çok hastalığa açık hale gelebilir. Kedinizin ömrünü sağlıklı geçirmesi için almanız gereken birkaç önlem vardır.
1 - Kaliteli mamalar ile besleyin
Her zaman kaliteli mamanın öneminden bahsediyoruz. Kaliteli mama demek besin değerleri, vitamin ve mineral bakımından zengin mama demektir. Kediniz yalnızca mama yiyerek ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alabilir. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Evet, bağışıklık sistemini güçlendiren mucize bir mama yoktur ancak kaliteli mamalar kedinizin hayatı boyunca sağlığını korumada en etkili yöntemlerden biridir.
2 - Gerekirse gıda takviyeleri kullanın
Kediniz hasta ve yaşlıysa bu durumda gıda takviyelerinden destek alarak bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekebilir. Özellikle kış mevsiminde gıda takviyelerinden destek alınırsa çok daha etkili sonuçlar alınabilir. Kediniz için en uygun gıda takviyesinin ne olduğunu mutlaka veteriner hekiminize danışın.
3 - Kontrollerini aksatmayın
Kedinizi veterinere götürmek için yalnızca aşı zamanını ya da hasta olmasını beklemeyin. Kedinizi belirli aralıklarla veteriner hekime götürün ve muayene ettirin. Bu sayede olası hastalıkları erken teşhis etmiş ve hastalığın ilerlemesini önlemiş olursunuz.
4 - Kedinizin aşırı kilolu olmasını önleyin
Hareketsiz kediler, kilo almaya daha meyilli olabilir. Kediler genelde vakitlerinin büyük bir kısmını dinlenerek geçirirler. Bu da yediklerini yakmalarına engel olur ve kilo artışını doğurur. Kedinizin kilo olması pek çok hastalığın davetiyesi olacaktır. Bu nedenle kedinize doğru zamanda, doğru miktarda mama verin.
5 - Stresten uzak tutun
Stresin etkilemediği canlı yoktur diyebiliriz. Kedilerde stres, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir durumdur. Kediniz farkında olmadan strese girmiş ve mutsuz olabilir. Bu mutsuzluk da bağışıklık sistemine negatif olarak yansıyacaktır. Son zamanlarda kedinizi durgun, fazla sakin ve mutsuz olarak gözlemliyorsanız yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Kedinizi veteriner hekime götürüp muayene ettirmenizde yarar olacaktır.