Kedi bakımında sıkça rastlanılan sorunlardan biri yemek sorunlarıdır. Kimi zaman mamasını beğenmez ve yemeği reddeder. Kimi zaman mamaya karşı midesi tepki verir ve neticesinde kusma ya da ishal gibi durumlar görülebilir. Özellikle mama değişimlerinde bu tepkilere ve retlere rastlamak mümkündür. Kedinizin de bir damak tadı vardır ve mamayı beğenmeyebilir. Bu nedenle yemek istemeyebilir. Bu elbette çözülebilir bir sorundur. Bazı durumlarda veteriner hekimini mama değişikliğini önerebilir. Örneğin kediniz yavruluktan yetişkinliğe geçtiyse, yaşlıysa ya da sağlık sorunu varsa bazı mamalara geçiş gerekebilir. Mevcut mamanın, yeni mamayla değişimi sonucunda birtakım problemler oluşabilir. Kedinizde ishal görülebilir, kediniz mamayı reddedebilir ya da kedinizde kusma veya sindirim sistemi sorunları oluşabilir. Bu durumlarda elbette ilk yapmanız gereken veteriner hekime durumu bildirmektir. Bu sorunlar ciddi sağlık problemlerini de işaret ediyor olabilir. Bu nedenle üzerinde durulması gereken konulardandır.
Kedim yemek yemiyor, halsiz…
Kedilerle bir evi paylaşanlar, hayatlarının bir döneminde mutlaka “kedim yemek yemiyor,” kedim mama yemiyor”, “kedim yemek yemiyor ve halsiz”, “yavru kedim yemek yemiyor”, “yaşlı kedim yemek yemiyor”, “kedim yemek yemiyor, kusuyor”, “kedim yemek yemiyor su içmiyor” ve benzeri gibi sorunları yaşamıştır. Kedilerin yemek yememesinin altında pek çok farklı neden yatıyor olabilir. Bu nedenler dönemsel olabildiği gibi ciddi sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir. Kedilerde iştahsızlık sık görülen hastalıklardandır. Ancak mutlaka veteriner hekimin bilgisi dahilinde olmalıdır. Kediler neden yemek yemez sorusunun yanıtı ile devam edelim. Aslında pek çok hayvan zaman zaman yemek yememe davranışı gösterebilir. Ancak bu durum kedilerde daha ciddidir. Kedi yemek yemeği bıraktığı zaman hızla kilo verebilir ve protein kaynaklarını hızla tüketebilir. Bu bir noktadan sonra karaciğere olumsuz etki eder ve hatta iş karaciğer yetmezliğine kadar gidebilir. Kedilerde iştahsızlık belirtisi varsa en kısa sürede veteriner hekime durumu bildirmek gerekir.
Kedim yemek yemiyor, çok zayıfladı!
Kedinizin yemek yememesinin altında pek çok neden olabilir. Öncelikle bir hastalık varlığı söz konusu olabilir. Enfeksiyonlar, böbrek sorunları, bağırsak sorunları ve kanser gibi hastalıklardan dolayı kediler iştahsız olabilirler. Kedilerin yemek yememesinin altında bir diş sorunu da olabilir. Dişlerine oluşan bir çürük ya da apse kedinizin yemek yiyememesine neden oluyor olabilir. Kedinin yemek yememesinin altında illa hastalık aramak da doğru değildir. Örneğin kediniz yakın zamanda aşı olduysa bundan dolayı da yemiyor olabilir. Aşılar kimi zaman halsizlik ve iştahsızlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Kedinin yemek yememesinin altında psikolojik nedenler de yatıyor olabilir. Örneğin seyahat etmek ya da yabancı bir çevreye girmek de kedilerde iştahsızlığa yol açabilir. Kediler belirli bir alışkanlıkları, rutinleri olan canlılardır. Değişiklikten çok hoşlanmadıkları gibi bu duruma hemen tepki de verebilirler. Kedinizin depresyonda olması, mutsuz olması, taşınma durumunun varlığı, seyahat ya da yabancı çevre de iştahı etkileyen nedenler arasında gösterilebilir. Elbette “damak tadı” meselesini de unutmayalım. Bazı kediler seçicidir ve her şeyi yemek istemezler. Kediniz mamasının lezzetini beğenmemiş olabilir ve bu nedenle yemek istemiyor olabilir. Bu durumda veteriner hekiminizin yönlendireceği başka bir mamaya geçebilirsiniz.
Yemek yemeyen kediye ne verilir?
Öncelikle veteriner hekiminizin önerdiği beslenme programını uygulamanız gerekir. Kedinizin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak takviyeler önerebilir. Öncelikle elbette kedinizin yemek yememesinin altında yatan nedenler belirlenmeli ve ona göre bir program yapılmalıdır. Kediniz yemek yemiyorsa ve altında herhangi bir hastalık yatmıyorsa bu durumda kedinize yaş mama vermeyi deneyebilirsiniz. Yaş mamayı kedilerin hemen hepsi sever. Yanı sıra eğer kuru mamayı çiğnemekte zorlanıyorsa da yaş mama iyi bir tercih olacaktır. Yaş mamayı yemek kediler için daha kolaydır. Kedilerde iştahsızlık ya da kedinin mamayı reddetmesi ciddi bir durumun habercisi olabilir. Bu nedenle kedinizin mama yememeyi alışkanlık haline getirmesi durumunda en kısa sürede veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır.