Hep söylediğimiz gibi kediler, duyguları olan hassas canlılardır. Onlar da kimi zaman küsebilirler, moralleri bozuk olabilir, depresyona girebilir ya da stres altında olabilir. Bu gibi durumlar, kedilerin yaşam döngüsünde önemli bir yere sahiptir çünkü ruhsal bakımdan yaşanan karmaşalar, günün sonunda sağlıklarını da olumsuz etkileyebilir. Örneğin stres ve depresyon hayvanlar için hayati derecede önemlidir. Kediler mutsuz olduklarında depresyona girebilir ve yemeyi reddedebilirler. Sırf sahibi tatile gitti ve onu bıraktı diye düşünen bir köpek bir süre sonra yemek yemeyebilir ve devamında hayati riskler bile oluşabilir. Kediler de köpekler de duyguları olan hassas canlılardır bu nedenle en az genel bakımları kadar ruh sağlıkları ve mutlulukları da daima göz önünde tutulmalıdır. Kediyi mutlu etmenin en kolay yolu ona ilgi göstermek, onu sevmek ve onunla vakit geçirmektir. Kediler sahipleriyle vakit geçirdiklerinde çok mutlu olurlar ve bu mutluluk sağlıklarına da olumlu yansır. Bazı durumlarda, kediler normalden daha farklı tavırlar sergileyebilirler. Elbette bu durum hemen depresyon olarak yorumlanamaz ancak son zamanlarda kedinizde birtakım değişiklikler gözlemiyorsanız kediniz mutsuz ya da üzgün olabilir. Kedinizin mutsuz ya da üzgün olduğunu işaret eden bazı durumlar vardır bugün onlara değineceğiz kısaca.
Kedim aniden durgunlaştı…
Elbette bu durumun altında bir sağlık sorunu da yatıyor olabilir bu nedenle veteriner hekiminize durumu danışmanızda fayda olacaktır. Eğer kediniz aniden durgunlaştıysa ve mutsuz olduğunu düşünüyorsanız kediniz üzgün olabilir. Kedinizin üzgün olduğunu anlamanın bazı yolları vardır.
1 - Gizlenmek
Kediler mutsuz ya da üzgün olduklarında genellikle gizlenmeyi tercih ederler. Çok fazla insan içine çıkmazlar ya da yanınıza sokulmazlar. Bir yerlere kendilerini gizlerler ve vakitlerinin çoğunu gizlenerek geçirirler.
2 - Uyku düzensizliği
Kediler günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler, bunu biliyoruz. Normalde 12 ila 16 saat aralığında uyurlar. Ancak bazen normalden çok daha fazla uyuyabilirler. Kendi rutinleri dışında bir uyuma gözlemlerseniz bu durum kedinizin mutsuz olduğunu gösteriyor olabilir.
3 - Ses çıkarmak
Kediler sesli hayvanlardır, yani çoğu böyledir. Miyavlayarak ya da mır mır yaparak dertlerini anlatırlar. Kedinizin çıkardığı seslerde bir değişiklik varsa ruh durumunda bir sıkıntı olabilir. Örneğin kalın, yüksek sesli ve inleme gibi sesler çıkarıyorsa kedinizi mutsuz olabilir.
4 - Vücut dili
Kediler vücut dillerini çok iyi kullanan canlılardır. Hatta kediler için adeta vücut dilleriyle konuşurlar demek mümkündür. Kediniz kulaklarını geri atıyorsa, tüyleri kabarıyorsa, kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırıyorsa kendisini iyi hissetmiyor olabilir.
5 - Yeme bozukluğu
Normalde herhangi bir iştah sorunu yaşamayan kediniz mamasını yemeyi reddediyor ya da az yiyorsa bu durum mutsuz olduğunu işaret ediyor olabilir. Bazen tam tersi tablolar da görülebilir. Çok nadiren de olsa bazı kediler mutsuzluklarını yemek yiyerek de gidermeye çalışabilir. Diğer bir deyişle iştah değişikliği söz konusu ise bu durumda kediniz mutsuz olabilir.
6 - Saldırgan tavırlar
Saldırgan tavır, aslında ruh durumlarının bir yansımasıdır. Kediler mutsuz olduklarında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Mutsuz kediler bir şeyleri tehdit olarak algılayabilir ve haliyle saldırgan olabilirler.
7 - Bakım alışkanlıkları
Bakım, bir kedinin olmazsa olmaz rutinidir; kendilerini temizlerler ve vakitlerinin bir kısmını temizliğe ayırırlar. Bir kedi mutsuz olduğunda bakım alışkanlıklarını değiştirebilir. Örneğin eskisinden daha fazla temizlenebilir ya da tam tersi bakımını aksatabilir.
8 - İlgisizlik
Bu ilgisizliği genel olarak düşünebiliriz. En sevdiği oyuncağına karşı ilgisi azalabilir, sizinle eskisi kadar ilgilenmeyebilir, evin diğer sakinlerine karşı mesafeli durabilir.
Kediler üzgünse, mutsuzsa başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir bu durum. Bu nedenle kediniz son zamanlarda mutsuzsa öncelikli olarak veteriner hekimin görmesi ve müdahale etmesi daha doğru olacaktır.