Kedinizi çok seviyor olabilirsiniz, buna diyecek bir söz zaten yok ama uyku da çok tatlı geliyor değil mi? Özellikle işten eve döndüğünüzde, tüm günün yorgunluğunu atıp artık dinlenme kısmına geçtiğinizde bir anda duyulan “miyav” sesleri ve beraberinde üzerinize atlayan bir minik pati çok da “rahatlatıcı” olmuyor laf aramızda. Şunu biliyoruz ki kediler duyguları olan, hassas canlılar. Canları sıkılabilir, uykuları kaçabilir, uykuları gelebilir, sizinle oynamak isteyebilir ya da tam tersi yalnız kalmak isteyebilir. Elbette kedinizin duygu durumuna göre tüm hayatınızı değiştirin demiyoruz ancak orta yolu bulmak da sizin elinizde. Geceleri birçok kedi uyuma sorunu çekebilir ki bunun altında pek çok neden vardır. Öncelikle bu nedenlere değinelim, sonra neler yapabileceğinize bir göz atalım.
Kedim gece uyumuyor!
Eğer çalışıyorsanız ve gün boyu kediniz evde yalnız kalıyorsa muhtemelen vaktinin çoğunu uyuklayarak geçirecektir. Tüm gün uyuması da beraberinde gece uykusuzluğuna neden olacaktır. Uyuma meselesinin haricinde, kediler gece avlanma içgüdüsü olan canlılardır aslında. Vahşi kediler gece boyunca avlanırlar. Haliyle gece uykusuzlukları genlerinden gelen bir dürtü olabilir. Kediniz siz çalışıyorken gün boyu evde kendini oyalayacak aktiviteler bulamayabilir. Hâlbuki onun da enerjisini atması gerekir ki rahat bir uyku çekebilsin. Bazı kediler geceleri inatla miyavlar, bir şey istemese de bir şey olmasa da inatla sadece miyavlar. Hareketlenir ve sizin uyumanızı istemez. Elbette bu durum bir sağlık sorunundan da kaynaklanıyor olabilir ancak genellikle enerjisini atamamış ya da tüm gün uyumuş kedilerde görülen bir durumdur. Peki, bu durumda ne yapmak gerekir gelin bir göz atalım.
Kedi gece nasıl uyutulur?
Bir gere kediyi gece kafese kapatmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kafese kapanan kedi daha çok tepki verebilir ve bu durum onu rahatsız edebilir. Eğer kediniz geceleri acı çekerek ya da farklı bir tonda miyavlıyorsa öncelikle bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak gerekir. Her miyavlama can sıkıntısı ya da uykusuzluk olmayabilir. Kedinizi veteriner hekiminize götürün ve bu miyavlamanın altında bir sağlık sorunu yatıp yatmadığına bakın. Ardından aşağıdaki birkaç öneriyi yapmayı deneyin.
1 - Kedinizi gün içinde aktif tutun
Eğer evde değilseniz kedinizin dikkatini dağıtacak ve uyumasını engelleyecek ortamlar yaratın. Örneğin kedinizin yatağını cam kenarında güvenli bir yere konumlayın. Bu sayede dışarıdan geçenlere gözü takılabilir ve uykusu engellenebilir. Yanı sıra pencere kenarına kuş yemi koymak da dikkat dağınıklığına yol açabilir. Gelen giden kuşları takip etmekten uykuya pek vakti olmayabilir. Tüm bunları öncelikle güvenlik şartlarını yerine getirerek sağlayın elbette.
2 - Sert tepkiler vermeyin
Evet, uykusuz ve yorgunsunuz ancak bu durumu kedinize sert bir tavır olarak yansıtmayın. Kedinize, miyavladığı zaman sert tepkiler verip ona bağırmayın çünkü bu onu daha da kızdırabilir. Eğer kediniz miyavladığında ona bir tepki verirseniz miyavlamaya devam edebilir. Ancak sessiz kalırsanız bir süre sonra miyavlamaktan vazgeçebilir.
3 - Kapınızı kapatın
Kapınızı kapatmanız miyavlamasını bıçak gibi kesmeyecektir ancak zamanla pes etmesine yardımcı olacaktır. Kedilere hayır demek zordur ancak bazen bunu yapmak gerekebilir. Eğer kediniz minik bir yavru değilse kapınızı kapatabilirsiniz. Bu hareketi birkaç kere tekrarladığınızda artık sizin tavrınızın net olduğunu anlayacaktır.
4 - Yatmadan önce beslemeyi deneyin
Eğer bir sağlık sorunu yoksa kedinizi uyumadan önce beslemeyi deneyebilirsiniz. Geceleri miyavlayan, geceleri koşturan kediler için etkili bir çözüm olabilir.