Son zamanlarda “kedim uyurken çok hızlı nefes alıyor” ya da “ kedim zor nefes alıyor ne yapmalıyım?” diyorsanız bu yazımız size pek çok bakımdan bilgi verecektir. Kedilerde sık görülen davranışlardan biri hızlı nefes alıp vermedir. Kediler zaman zaman çok hızlı nefes alıp verebilirler. Bu pek çok kedi sahibi için bir sorun teşkil edebilir çünkü kedi nefes almak için çaba sarf ediyor gibi durur. Yavru kediler sık sık nefes alıp verebilirken aynı durum yetişkin kediler için de geçerli olabilir. Kedilerin vücudunda görülen her hangi bir sağlık sorunu, bazı semptomlarla kendini belli edecektir. Kedinizin vücudunda birtakım şeylerin yolunda gitmediğini işaret eden durumlardan biri de hızlı nefes alıp vermedir. Kediniz gün içinde hızlı hızlı nefes alıp verebilir ve hatta nefes darlığı çekerek nefes almakta zorlanabilir. Bu durum, bazı sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde olabilir. Eğer kedim çok hızlı nefes alıyor ya da kedim ağzı açık hızlı nefes alıyor diyorsanız durumu hızlı bir şekilde veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır. Kedinizi iyice gözlemleyin eğer bu durum kronik bir hal almaya başladıysa mutlaka veteriner hekiminize durumu bildirin. Kedilerin bu süreçte gözlem altında tutulması önemli olabilir. Bu nedenle kendiliğinden geçmesini beklemeden, en kısa sürede veteriner hekime durumu bildirmenizde yarar olacaktır.
Kedim hızlı nefes alıyor!
Kedilerin hızlı nefes alıp vermesi, birtakım sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Şunu unutmamak gerekir ki kedinin hızlı hızlı nefes alıp vermesi, nefes alırken sorun yaşaması ve nefesinin daralması ciddi bir belirtidir. Kedinizin solunum hızında bir değişiklik olması, solunum sistemindeki bir soruna işaret edebildiği gibi başka sorunların da varlığına işaret edebilir. Kedilerde görülen solunum sistemi sorunları, vücutlarında oksijen azlığına yol açar ve kedi bir süre sonra nefes alıp verirken zorlanma yaşar. Oksijen miktarının azalması, yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz hayati tehdit unsuru haline de gelebilir. Bu nedenle kedinizde nefes darlığı ve solunum sorunu gözlemliyorsanız en kısa sürede veteriner hekime götürmeniz gerekecektir. Kedilerin çok hızlı nefes alıp vermesi yalnızca solunum sistemi sorunlarına işaret etmekle kalmaz başka sorunları da gündeme getirebilir. Her canlı için tehdit olan ve kimi zaman ilerleyen aşamalarda ölüme bile neden olabilen duygulardan biri strestir. Kedilerde de stres faktörü çok ciddi tehdit oluşturur. Kedinizin stresli olması da nefes darlığı çekmesine neden olabilir. Yanı sıra alerji gibi durumlar da kedinin sık nefes alıp vermesine yol açabilir. Bunlar her ne kadar basit nedenler gibi dursa da üzerinde durulması gereken konulardandır çünkü bugün basit bir stres bile kedinin depresyona girmesine yol açabilir. Kedilerde stresin birçok nedeni olabilir. Eve yeni gelen biri ya da bir seyahat bile kedilerin strese girmesine neden olabilir. Hatta bazı kediler tıraş olduktan sonra bile strese girebilir. Stres basit gibi görünse de depresyona çevirmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hatta ne yazık ki stres, bir canlının hayati tehlikeye girmesine bile yol açabilir. Bu nedenle kedilerde stres, iyi yönetilmesi ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Kedilerin yaşadığı stres, birtakım solunum sorunlarına yol açabilir. Kedilerin hızlı nefes alıp vermesinin altında yatan sebeplerden bir diğeri de alerjidir. Kedilerde alerji, sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Koşullar ne olursa olsun kedilerde bir alerji varlığı söz konusu ise mutlaka veteriner hekim tarafından düzenli olarak muayeneye ihtiyaç duyar. Kedilerde stres, solunum sistemi sorunları ve alerji gibi etkenler, hızlı soluk alıp vermeye yol açabilir.
Kediler dakikada kaç nefes alır?
Kedilerde normal olarak kabul edilen soluma hızı ile devam edelim. Kediler uyurken ya da dinlenme sırasında dakikada 15 ila 40 defa nefes alıp verebilirler. Nefes alırken göğüslerinde bir hareket olur ancak bu belli belirsizdir. Kedinin nefes alıp vermesi sırasında normalde göğüs bölgesinde belirgin bir hareketlilik gözlenmez ancak eğer nefes darlığı çekiyorsa bu hareket gözle görülecek kadar büyük olabilir. Kedinizin göğsü hızlı bir şekilde yukarı çıkıp iniyorsa, solunum güçlüğü çekiyor olabilir. Kedilerde solunum sorunları, direkt olarak hızlı nefes alıp vermesine yol açacaktır. Yanı sıra nefes alırken hırıltı gibi sesler de çıkarabilir. Bu da bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret edecektir. Normalde kedilerin dakikada 15 ila 40 nefes alıp vermesi normal kabul edilebilir. Ancak hızlanması, acil bir müdahale gerektirebilir. Kediniz ağzı açık şekilde nefes alıyorsa, öksürük gözlemleniyorsa, nefes alırken hırıltı çıkarıyorsa, nefes almakta güçlük çekiyorsa, diş etlerinde mavimsi bir renk oluştuysa, hareket etmekten kaçınıyorsa bu durumlar acil bir müdahale gerektirir. Vakit kaybetmeden durumu veteriner hekime bildirmek gerekecektir. Solunum sırasında kedinizin göğüs bölgesi hızlı hızlı yükselip iniyorsa bu da kedinizin nefes darlığı yaşadığına dair bir işarettir. Kendiliğinden geçmesini beklemeden direkt olarak tıbbi müdahale gerekecektir.
Kediler neden hızlı nefes alıp verir?
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz üzere kedilerde stres ve alerji, birtakım nefes sorunlarına yol açabilir. Yanı sıra kansızlık, kalp hastalıkları, ateş, ağrı, göğüs boşluğunda biriken sıvı gibi nedenlerden dolayı da kediler hızlı nefes alıp verebilir. Kedilerde akciğer ödemi de solunum sıkıntısına yol açacaktır. Yanı sıra tümör varlığı da kendini hızlı nefes alıp verme ile belli edebilir. Kedilerde görülen astım da solunum sorunlarına yol açabilir. Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin altında yatan neden saptandıktan sonra, tedavi süreci başlayacaktır. Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin tedavisi, tamamen sebebine bağlıdır. Kedi, nefes alıp vermekte zorlanıyorsa öncelikle oksijen desteği gerekebilir. Veteriner hekimin uygun gördüğü tedavi sürecinin ardından, kedinizdeki nefes sorunu stabil hale gelecektir. Kedilerde hızlı nefes alıp verme, muhakkak bir sağlık sorununa işaret ediyordur. Bekleyerek nefesin kendiliğinden düzelmesini beklemek yerine, hızlı bir şekilde durumu veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır. Veteriner hekim, gereken tetkikleri yaptıktan sonra tedavi prosedürünü uygulayacaktır. Yapılan ilaç tedavisinin ardından, kediniz eskisi gibi normal bir şekilde nefes alıp vermeye devam edecektir. Burada önemli olan, bu durumun kendiliğinden düzelmesini beklememek ve en kısa sürede kedinizi veteriner hekime götürmektir. Unutmayın ki kedilerde hızlı nefes alıp verme, üzerinde durulması gereken ciddi bir sağlık sorunu ve aynı zamanda bir sorunun en tipik belirtisidir.