Hayvanlara ilaç içirmek başlı başına bir meseledir. Aynı dili konuşmadığımız ve yalnızca duygularımızla kendimizi ifade edebildiğimiz bir süreç yaşarız. Bu süreçte her ne kadar onun ruhuna zarar vermemek için temkinli olmaya gayret etsek de günün sonunda birkaç diş izi ya da tırmık almamız da olası! Şu bir gerçek ki hayvanlar ilaç içmeyi sevmezler. Ancak yine bu durumu bir sorun haline getirmek yerine çözüm üretmeyi tercih etmek daha doğru olacaktır. Bu noktada kedinizin ya da köpeğinizin karakteri önemlidir. Onu kızdırmadan bu işi halletmenin bir yolu muhakkak vardır. İşte bugün, bu yazımızda “kediye şırıngayla ilaç vermek”, “kediye hap nasıl yutturulur?” gibi soru ve sorunların yanıtlarına değineceğiz. Kediye ilaç içirmenin ya da hap yutturmanın birkaç püf noktası vardır. Bu püf noktaları elbette kedinizin huyu şekillendirecektir. Kedilere ilaç içirmek elbette çok kolay olmayacaktır ancak küçük tüyolarla kedinizin iyileşmesini sağlayacak o hapı yutturmak da mümkündür. Kedilere nasıl ilaç yutturulur sorusunun yanıtı ile devam edelim.
Kedilere hap nasıl yutturulur?
Kedilere ilaç içirmenin yollarına baktığımızda farklı yöntemler görüyoruz. Belki bu yöntemler işe yarayacak ve kediniz ilacı yutacaktır ancak bunun bir de psikolojik boyutu olduğunu unutmamak gerekir. Kediyi kızdırmak, strese sokmak ona en az fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da zarar verir. Kediler strese girdiklerinde hırçınlaşabilirler ve size karşı saldırgan bir tavır sergileyebilirler. Bugün en “ısırmaz” denilen köpek bile konu hap içirme ya da iğne olduğunda bir kaplana dönüşebiliyor malum. Kedinize ilaç içirme konusunda ısrarcı olmakla kararlı olmak arasında fark vardır. Evet, pes etmemeli ve kedinize ilacı içirmelisiniz ancak onun ruh sağlığını da daima göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer strese girerse, bir sonraki ilaç saatinde eskisinden daha da tedirgin olabilir ve ilaç içirmek kâbusa dönebilir. Bunu önlemek için ilk yapmanız gereken şey onu rahatlatmanız ve korkusunu bir nebze de olsa almanızdır. Bunun da en iyi yolu konuşmaktır. Hayvanlar onlarla konuştuğunuzda sakinleşirler, onlara sevgi sözcükleri söyleyebilir, okşayabilirsiniz. Bu sayede sizin ona zarar vermeyeceğinizi anlayacak ve daha sakin tavırlar sergileyecektir. Ruh durumunu biraz da olsa kontrol altına aldıktan sonra sıra geldi kediye hap yutturma yöntemlerine…
1 - İlacı mamasına katabilirsiniz
Bu en bilinen yöntemlerden biridir. Çoğu kedi konserve mamaya hayır diyemez. Konserve mamasının içine, etlerin arasında sıkıştıracağınız bir ilacı, yeme sırasında farkında olmadan yutacaktır. Ona güzel bir ıslak mama tabağı hazırlayın. İlacı, mamasının arasına katın ve güzelce harmanlayın. Eğer ilacın çok güçlü bir kokusu ya da çok keskin bir tadı yoksa yeme sırasında hapı da yutacaktır. Eğer kediye şırıngayla ilaç verilmesi gerekiyorsa, veterinerin verdiği ölçüde sıvı ilacı mamanın içerisine enjekte edebilirsiniz.
2 - İlacı doğrudan kediye vermek
Yukarıdaki yöntem işe yaramadıysa ve ilacın kokusu ağır bastıysa bu durumda ilacı doğrudan kediye vermek gerekecek. Eğer vereceğiniz ilaç sıvı ise işiniz daha kolay olabilir. Ancak eğer hap ise bu durumda biraz zorlu bir süreç olabilir. Kedinizin en sevdiği yiyeceğin içine mamayı gömerek yutmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin köpeklerde bu işlemin en etkin yollarından biri sosis, salam ya da köftedir. Sosis, salam ya da köfte gibi kedinizin sevdiği yiyeceklerden birinin içine hapı gizleyin, bir de böyle içirmeyi deneyin. Eğer sıvı ilaç verecekseniz bu durumda önemli olan onda bir endişe oluşturmamanız. Öncelikle bir havluya ihtiyacınız olacak, kedinizi sarmak için. Yüzeye bir havlu yerleştirin ve kedinizi buraya yatırın. Eğer rahatsız olursa bir battaniyeye ya da havluya onu sarabilirsiniz. Yumuşak ve sakin bir ses tonunu devreye sokun; onu yatıştırarak okşayın. Kafası dışarda kalsın, vücudu havlunun içinde. İlacı ağzına yerleştirmek için miyavladığı bir anı bekleyebilirsiniz. Miyavladığı an, ağzını da açtığı an olacaktır. Bu sayede ilacı kolaylıkla verebilirsiniz. Eğer çok gergin ve agresif bir tavır aldıysa canını yakmadan ağzının kenarından ilacı verebilirsiniz.
Kediye ilaç içirmek başlı başına sabır gerektiren bir süreçtir ancak sıvı olan ilaçların verilmesi katı olanlara kıyasla daha kolay olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminize, önerdiği ilacın sıvı formunun olup olmadığını danışabilirsiniz. Yanı sıra kediye ilaç içirme konusunda da tavsiyeleri olacaktır muhakkak. Şunu unutmamak gerekir ki kedinizin fiziksel sağlığı kadar ruh sağlığı da çok önemlidir. Bu nedenle ilaç verme durumunu mümkün olduğu kadar yumuşak, sabırlı ve sevecen bir şekilde gerçekleştirmeniz önemlidir. Bu sayede kedinizi strese girmeyecek ve ilaç içirme süreci ikiniz açısından da daha kolay olacaktır. Eğer durum sandığınızdan daha da karmaşık bir hale geldiyse ve bu hap yutturma işi ciddi bir sorun olduysa mutlaka veteriner hekiminize danışıp nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini sorun.