Biz bile ilaç içmeyi sevmiyor hatta kimi zaman kendi ilaçlarımızı içmeyi bile unutuyorken hayvanların bundan hoşlanmamasına şaşırmamak lazım. İçinde kimyasal olan hiçbir şeyi kediler de köpekler de kabul etmez. İçmesi gereken ilaçları zamanında vermek önemli ancak bu içirme işlemi bazen tam bir kâbusa dönüşebiliyor. Bu uğurda kaç ilaç heba oluyor ve içilemeyecek duruma geliyor o da ayrı bir konu. Bugün kedilere ilaç içirmenin yollarından bahsedeceğiz. Aslında önce söze köpeklerle başlayalım. Köpeklere en iyi ilaç içirme yöntemi köftedir! Köftenin, ciğerin ya da sevdiği herhangi bir et parçasının içerisine hapı yerleştirebilir ve yutmasını sağlayabilirsiniz. Et, ilacı bastıracaktır. Eğer ilacı büyükse o zaman doktorunuz da onay verirse iki parça halinde de yutturabilirsiniz. Ancak bazı ilaçların bölünerek verilmesi sakıncalı olabilir ya da yine bazı ilaçların yemek ürünlerine katılarak verilmesi doğru olmayabilir. Bu yöntem hemen her köpekte etkilidir ancak her köpek için uygundur diyemeyiz. Bu nedenle köpeğinize ilacı bu yöntemle içirmeyi denemeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışıp bir onay almanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim bir diğer sevimli pati olan kedilere. Kediler köpekler kadar iştahlı ya da yemeği görünce masaya atlayan canlılar değildir. Elbette istisnalar kaideyi bozmaz ancak genelde kediler daha mesafeli ve “cool” canlılardır bu nedenle ona yemeğinizden vermediğinizde apartmanı ayağa kaldırarak ses çıkarmaya başlamayacaktır. Ancak köpekler çok daha yaygaracıdır bu anlamda. O yüzden kedilere ilaç vermek köpeklere ilaç içirmekten çok daha zor olabilir. Hiçbir şey imkânsız değildir ve mutlaka bir çaresi bulunur. İşte bugün o çarelerden birkaçından bahsedeceğiz size.
Kediye ilaç nasıl yutturulur?
Kediye ilaç yutturmak için farklı yöntemler vardır. Kedilere ilaç nasıl verilir sorusunun yanıtı birden fazladır. Öncelikle şunu belirterek yazımıza başlayalım. Kedimize kendi kararımızla ilaç vermemeliyiz. Eğer kedinizin bir rahatsızlığı varsa bu teşhisi önce veteriner hekiminiz koymalıdır. Hatta basit gibi görünen bir ishal durumunda bile kendi kararınıza göre ilaç vermemeniz gerekir. Kediler hassas canlılardır vereceğiniz en ufak bir ilacın bile yan etkisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminiz önermedikçe hiçbir ilacı vermeyin. Şimdi gelelim konumuza. Veteriner hekiminiz ilacın hangi dozda ve ne kadar kullanılması gerektiğiyle alakalı detaylı bilgi verecektir. Kedilere ilacı, konserve mamasına katarak verebilirsiniz. İştahlı bir kediniz varsa zaten ilaç anında mideye inecektir. Kedilerin büyük bir kısmı yaş kedi mamasını sever ve kolay kolay hayır demez bu noktada da size fırsat doğar. Her zaman hazırladığınız kadar bir porsiyon mama hazırlayın ve veterinerin önerdiği dozdaki ilacı mamaya katın. İyice karıştırın ki ilaç gözükmesin. Ardından yemesi için kedinize verin. Eğer ilacın çok ağır ve mamayı bastıran bir kokusu yoksa muhtemelen kediniz fark etmeden yiyecektir. Ancak güçlü bir kokusu varsa ve bu koku artık mamayı bile bastırıyorsa bu durumda kediniz mamayı içinden ayıklayabilir ve yemeyebilir. Bu noktada ilacı doğrudan kediye vermeniz gerekir ki bu azıcık zahmetli bir iştir ama imkânsız değil! Öncelikle bu bir konsantre işidir. Kedinizin dikkatini dağıtacak gürültü, oyuncak, insan kalabalığı ya da benzeri gibi durumları önce ortadan kaldırın. Gerekli sessiz ortamı sağladıktan sonra onunla konuşmaya başlayın. Yavaşça yanına yaklaşırken onu yakalayacağınızı hissetmesin ki tedirgin olmasın. Ona sevgi sözcükleri söyleyin. Yumuşak, telaşsız ve tedirgin olmayan bir ses tonuyla yaklaşın. Sadece kafası açıkta kalacak şekilde onu bir havluyla sarabilirsiniz ya da direkt onu tutabilirsiniz. Bir elinizin işaret parmağını üst azı dişlerinin arkasına yerleştirin. Sonra başını yukarı doğru kaldırın ve diğer elinizi kullanarak alt çeneği aşağı doğru çekin. Alt çeneyi çok hafif sıkarak ağzını açık tutmasını sağlayın ve ilacı verin. Sert hareketlerden kaçının ki canı yanmasın. Kedinin hapı yuttuğuna emin olmak için ağzını hemen kapatın ve yuttuğunu görene kadar boğazını sıvazlayın. Sıvazlamayı da yine çok hafif yapın. Hapı dilin mümkün olduğunca arka kısmına atmanız bu aşamada önemli. Kediler ilacı saklama konusunda bir hayli yeteneklidir. Bu nedenle ağzını açtığınızda iyice kontrol edin, aralara saklamış olmasın! Bu işlem biraz zor olabilir bu nedenle eğer imkânınız varsa veteriner hekiminizden bu konuda destek almanız önemlidir. Yanlış bir hareketle kedinize zarar vermemiş olursunuz böylelikle.
“Kedim hap yutmuyor!”
Kedi sahiplerinin ilaç verme konusunda sıkça kurduğu cümlelerden biri ile devam edelim. Kediniz ilacı reddediyor ve asla yutmuyorsa başka çareler giriyor devreye. Yukarıda yaş kedi mamasının içine katılan haptan bahsetmiştik. Eğer ilacın kokusu mamanın kokusunu bastırıyorsa o zaman devreye et topağı girer. Sevdiği bir et türünü topak haline getirin. İlacı içine yerleştirin ve bu şekilde yutmasını sağlayın. Lokmayı, kedinizin yiyeceği büyüklükte yapın eğer normalden fazla yaparsanız bölerek yemeğe çalışacaktır ki bu noktada da ilacı fark eder etmez etten ayrıştıracaktır. Bu nedenle ilacı et topağının içine iyice sıkıştırın ve lokmanın büyüklüğü makul olsun. Sıvı ilacı kediye vermek için de benzer bir yöntem uygulanabilir; sıvı ilaçları kedinizin en sevdiği yiyeceğe karıştırabilirsiniz.
Kediye göz damlası nasıl damlatılır?
Kedilerin gözleri hassastır ve ekstra bakım ister. Kimi zaman bir sağlık sorunundan dolayı gözleri zarar görebilir ve bu noktada göz damlası kullanımı gerekebilir. Eğer hekiminiz göz damlasını önerdiyse kedinize bu damlayı damlatmak için izlemeniz gereken birkaç adım vardır. İlaç içirmeyle kıyaslandığında aslında göze damla damlatmak daha kolay bir işlem olabilir. Önce kedinizi bir masaya ya da sert bir zemine koyun. Her zaman söylediğimiz gibi iletişim yine çok önemli. Kedinize yavaşça yaklaşarak, sakin ve rahatlatıcı bir ses tonu kullanarak onun strese girmesini önleyebilirsiniz. Burada yapmanız gereken çok basit birkaç adım var. Öncelikle kedinizi yine isteğe bağlı olarak bir havluyla sarmalayın ancak çok sıkmamaya özen gösterin. Nemli bir pamuk yardımı ile önce göz akıntılarını temizleyin ki damla daha iyi etki etsin. Göz akıntılarını temizlerken onunla konuşmaya devam edin. Sakin ve yumuşak bir ses tonu ile ona sevgi sözcükleri söyleyin. Anlamaz demeyin, anlamasa da hissedecektir. Ardından damlalığı tutan elinizi kedinin başına yaslayın ve destekleyin. Damlayı doğrudan gözüne uygulayın (veteriner hekiminizin önerdiği şekilde). Gözünü kapatın ve ilacın yayılmasını bekleyin. Kulaklarına hafice masaj yapın. Ona uslu durduğu için bir ödül verebilirsiniz. Bu ödül sayesinde yaptığının mükâfatlandırıldığını görmek onu bir sonraki damlatma işleminde daha sakin kılacaktır.
Önemli Not: Yukarıda da değindiğimiz gibi bazı ilaçların bazı yiyeceklerle birlikte verilmemesi gerekir ya da bazı ilaçlar bölünerek iki parçada verilmek için uygun olmayabilir. Kediye ilaç içirmek ciddi bir iştir ve bilinçsizce yapılan yöntemler kedinize zarar verebilir. Kediniz ani bir harekette bulunabilir ya da saldırganlaşabilir bu noktada ilacı vermek epey zor olacaktır. Bu nedenle mutlaka önce veteriner hekiminize danışın ve kendisinin önerileri doğrultusunda hareket edin.