Kedilerde kısırlaştırma operasyonu en sık yapılan işlemlerden biridir. Bazı görüşler kedileri kısırlaştırmanın faydalı olduğunu düşünürken bazı görüşler kedileri kısırlaştırmanın zararlarından söz ediyor. Kedinizi kısırlaştırıp kısırlaştırmamak ve beraberindeki süreçler için öncelikli olarak veteriner hekiminiz ile görüşmenizde yarar var. En doğru yönlendirmeyi veterineriz yapacaktır. Kedilerde kısırlaştırma sık karşılaşılan işlemlerdendir ancak beraberinde zorlu süreçleri de vardır. Kedilerde kısırlaştırma sonrası beslenme ve bakımında birtakım değişikliklere gitmek gerekebilir. Yanı sıra huyunda da bazı değişimler gözlemlenebilir. Bugün kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım hakkında bilgiler vereceğiz. Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu ve erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu hakkında bir başka yazımızda detaylı bilgi vereceğiz. Öncelikli olarak kısırlaştırma sürecinden bahsedelim.
Kısırlaştırma işlemi sonrası kedi bakımı nasıl olmalıdır?
Kedinizin kısırlaştırma işleminden sonra veteriner hekiminiz dikkat edilmesi gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedi bakımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular vardır. İlk olarak beslenme ile başlayalım. Kedilerde kısırlaştırma ameliyatının tamamlanmasının ardından 6 ila 8 saat sonra kediye mama verilebilir ancak muhtemelen kedinizi mama yemek istemeyecektir. Genellikle bu tarz operasyonlar sonrasında kediler mamayı reddedebilir. Bu konuda zorlamamanızda yarar var. Bu süreç uzarsa ve kediniz tüm gün hiçbir şey yemezse bu durumda veterinere haber vermeniz gerekecektir. Kısırlaştırma işleminin ardından kendini rahat hissetmesi için stressiz ve sessiz bir alan ayarlanmalıdır. Sakin, sessiz, korunaklı bir alan. Kısırlaştırma süreci ve sonrası sadece fiziksel değil mental olarak da bazı değişimler görülebilir. Bu nedenle kedinizin strese girmemesi önemlidir. Özellikle iki hafta boyunca kedinizi sıcak bir yerde bulunmalı ve yanı sıra sessiz bir ortamda yaşamalıdır. Yüksek sesten bu süreçte kaçınmakta yarar olacaktır. Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizde birtakım enfeksiyonlar gelişebilir. Ne kadar temiz ve iyi baksanız da bu durum olabilir, kendinizi bu konuda suçlamayın. İlk iki hafta oldukça hassastır. Kedinizi dışarı çıkarmaktan kaçınmalısınız. Yara, enfeksiyon kapabilir. Hijyenik ortamı sağlamak öncelikli amacınız olmalıdır. Ameliyat sonrası dikişleri sık sık kontrol edin. Eğer dikiş etrafında ya da üstünde şişkinlik veya kızarıklık varsa hemen veterinerinize bilgi verin. Dikişin bulunduğu alanda yeşil, beyaz ya da sarıya dönen bir sıvı görürseniz bu durum da ciddi olabilir. Ameliyat sonrası açık pembe ve benzeri tonlarda bir sıvı görülmesi normaldir ancak yukarıda sözünü ettiğimiz gibi sıvının tonu sarıya ya da yeşile dönükse o zaman veterinerinize başvurun.
Kedilerde kısırlaştırma sonrası psikolojik değişim
Kedilerde kısırlaştırma operasyonu kolay bir işlem olsa da kedinizde birtakım ruhsal değişimlere de yol açabilir. Kedinizin karakteri, kısırlaştırma operasyonunun ardından tamamen değişir demek elbette doğru değildir ancak ruhsal yapısında birtakım değişimler görülebilir. Kısırlaştırma işleminden sonra kediniz sizden normalin üstünde bir ilgi bekleyebilir. Bazı kedilerde agresif tutumlar görülebilir ya da size hiç yaklaşmak da istemeyebilir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde birtakım olumsuz davranışlar görülebilir ancak kedinizin tamamen huy değiştirmesi söz konusu değildir.
Kısırlaştırılmış kedilerde beslenme nasıl olmalıdır?
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedi bakımında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri beslenmesidir. Kısırlaştırılmış kedi maması piyasada yaygındır ancak kısırlaştırılmış kedi maması alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kısırlaştırılmış kedilerin günlük hareketlerinde kısıtlamalar olabilir bu nedenle yağ alımı azaltılmalıdır. Aşırı yağlı mamalar sağlığını olumsuz etkileyecektir. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilerin beslenmesinde en önemli şeylerden biri vitamin ve minerallerdir. Kısırlaştırılmış kedi maması içeriğinde daha az fosfor, kalsiyum ve magnezyum olmalıdır. Özellikle magnezyum oranının düşük olması önemlidir çünkü kedinizin böbrek sağlığını direkt etkiler. Bu süreçte kedinizin yeterli ve doğru beslenmesi çok önemlidir.
Bu süre zarfında mutlaka veteriner hekiminiz ile irtibatta olup gün gün olan gelişmeleri bildirmenizde yarar olacaktır.