Yaz aylarının gelmesiyle birlikte pire ve keneler de piyasaya çıktı. Korona virüs pandemisi nedeniyle dışarıya çok fazla çıkamıyor olsak da parklar, bahçeler nefes almak için en ideal yerlerden. Sadece bizim değil pet arkadaşımızın da hava almaya fazlasıyla ihtiyacı var. Onu dışarı çıkarmak, ruhuna ve mental sağlığına da çok iyi gelecektir. Elbette en az korona virüsten kendimizi koruduğumuz kadar evcil hayvanımızı da dışarıdaki tehlikelerden korumamız gerekir. Özellikle yaz aylarında en sık rastlanan sorunlardan biri pire ve kenedir. Bunun için alınacak önlemlerden, çözüm yollarına kadar detaylı bir yazı paylaşacağız bugün sizinle.
Kedilerde kene temizleme
Pire ve kene, kedi köpek gibi evcil hayvanların kâbuslarından biridir. Derisini çiğneyen ve ona huzursuzluk ver bu canlıları önlemek için özellikle yaz aylarında sürekli kontrol etmek gerekir. Pire ve kene varlığını, kediniz rahatsız olmadan önce fark ederseniz önüne de geçmiş olursunuz. Pire tedavisine başlamadan önce iyi bir kontrol gerekir. Önce kedinizin tüylerinde bir farklılık olup olmadığına bakın. Pireler zaten zıplayarak kendilerini belli ederler. Tüyleri arasında siyah küçük noktalar görürseniz pire kolaylıkla anlaşılır zaten. Metal bir pire tarağı işinizi görebilir. Metal pire tarağı ile kedinizi baş kısmından kuyruğuna kadar tarayın. Bu işlemi her gün tekrarlayın. Bu sayede pirelerin üremesine de engel olmuş olursunuz. Metal pire tarağını her gün hijyenik bir hale getirin, iyice temizleyin. Kedilerde pire nasıl önlenir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedilerde pireyi önlemek için birtakım medikal önlemler alabilirsiniz örneğin pire damlası gibi. Bu konuda veteriner hekiminiz sizi yönlendirecektir. Yanı sıra pire spreyi ya da pire tozu gibi ürünler de etkili olabilir. Bu gibi ürünleri kedinize ne sıklıkla ve ne oranda uygulamanız gerektiğini mutlaka veteriner hekime danışın.
Kedilerde pire nasıl temizlenir?
Kedilerde pire ve kene sadece ilaç kullanımıyla bitmeyebiliyor. Arındırma işlemi de bir o kadar önemlidir. Bir pirenin günde ortalama 50’ye yakın yumurta bırakabildiğini düşünürsek, pirelerden arınmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle sadece ilaç değil temizleme de gereklidir. Kedinizi taradıktan ve tedaviyi uyguladıktan sonra mutlaka etrafı da temizleyin. Pireler kedinin temas ettiği yerde de olabilir. Bu nedenle her yeri iyice temizlemeniz gerekir. Her bir süpürmenin ardından elektrikli süpürgenizin filtresini mutlaka değiştirin ve değişen torbayı dışarı atın. Eğer yaptığınız temizliğe rağmen pireler yayılmaya devam ediyor ve artık önünü alamıyorsanız profesyonel bir ilaç firması çağırmak gerekebilir.
Kedilerde kene nasıl temizlenir?
Sadece pire değil kene de büyük bir derttir. Hatta kene pireye oranla daha profesyonel bir çalışma ister. Öncelikle yapmanız gereken elbette veteriner hekiminize götürmek ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kendisine danışmaktır. Ancak eğer acil bir durum varsa sizin müdahalenize ihtiyaç duyulabilir. Keneyi temizlerken mutlaka eldiven takmanız gerekir. Keneyi çıkarmak için özel olarak üretilen kene cımbızlarından yararlanabilirsiniz. Kene cımbızları yalnızca keneler için tasarlandığından, keneyi çıkarmanız daha kolay olacaktır. Keneyi baş kısmından tutmanız ve çok fazla sıkmamanız gerekir. Yavaş hareketlerle baş kısmını koparmadan cımbızla keneyi çekin. Keneyi baş kısmından yakalamanız önemli çünkü bu sayede bakteri ve mikroorganizmaların kedinize bulaşmasını önlersiniz. Keneyi çıkardıktan sonra o bölgeyi güzelce temizleyin. Bazı durumlarda merhem kullanmak da gerekebilir. Keneyi çıkardıktan sonra o bölge biraz tahriş olabilir bu nedenle veteriner hekiminizin yönlendirmesiyle merhem ya da antibiyotikli krem kullanmak gerekebilir. Kediyi pireden ve keneden korumanın en etkili yolları kedi pire tasması, kedi kene damlası, kedi pire damlası gibi ürünlerin kullanımı olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında kedinizi veteriner kontrolüne daha sık götürmekte ve kendisinin önerileri doğrultusunda bu ürünleri kullanmakta yarar olacaktır.