Kedilerde kabızlık, sık rastlanılan sağlık sorunlarından biridir. Kediler de köpekler de hassas hayvanlardır. Mideleri kimi zaman besinleri sindiremeyebilir ve birtakım sindirim sistemi sorunları görülebilir. Bu noktada aslında beslenme ile başlamakta yarar var. Kediler de köpekler de kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Ev yemekleri ile beslemek yapılan en büyük beslenme hatalarından biridir. Kimi zaman evden yemek elbette verilebilir ancak evde bizim yediğimiz yemekleri vermek çok sakıncalı sonuçlar doğurur. Hayvanların midesi baharat ve tuzu kaldıramaz. Ev yemeklerinin içinde genellikle olan baharat, tuz, soğan ya da sarımsak türü yiyecekler kediler için de köpekler için de oldukça tehlikelidir. Birtakım sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Kediler ve köpekler için özel olarak üretilen mamalardan destek almak gerekir. Bu mamalar hem ihtiyaçları olan vitaminleri içerir hem de sindirim dostudur. Bu nedenle mutlaka kedi ve köpek maması ile beslemek gerekir. Kedilerde sindirim sorunlar denince ilk akla gelenlerden biri kabızlıktır. Bu yazımızda kedilerde kabızlık hakkında bilgiler vereceğiz. Kedilerde kabızlık sık rastlanan ancak üstesinden gelinebilen bir rahatsızlıktır. Veteriner hekim kontrolü gereklidir. Kedilerde kabızlık, bağırsakta dışkı birikmesinden kaynaklanır beraberinde bağırsak hareketlerinde zorlanma oluşur. Kalın bağırsakta biriken dışkı, zamanla kurur ve giderek sertleşir. Bu da kedinizde ciddi bir rahatsızlık oluşturur. Kalın bağırsakta sertleşen dışkı, kedinizin tuvaletini yapmakta zorlanmasına neden olduğu gibi aynı zamanda dışkısında az miktarda kan görülmesine de yol açabilir. Karın ağrısı gözlemlenebilir ve beraberinde kediniz rahatsızlığını artık fazlasıyla belli etmeye başlar.
Kedilerde kabızlık neden olur?
Kedilerde kabızlığın en önemli nedenlerinden biri yukarıda sözünü ettiğimiz düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Ancak elbette tek neden bu değildir. Özellikle yaşlı kedilerde böbrek hastalıklarından kaynaklanan dehidrasyon görülebilir ki bu kabızlığa yol açabilir. Öğünlerde lif tüketiminin az olması ya da tam tersi çok fazla olması da kabızlık oluşturabilir. Su tüketiminin yetersiz olması ve hareketsiz yaşam da birtakım sindirim sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Kediler kendilerini temizlemek için yalarlar ve bu yalama sırasında tüy yutarlar. Bu tüyleri bir süre sonra midelerinden dışarı çıkarırlar ancak tüylerin vücuttan atılmaması durumunda kabızlık da oluşabilir. Kedi maltı, kedilerin yuttuğu tüyleri çıkarmalarına yardımcı olur bu nedenle veteriner gözetiminde ve kontrolünde kedi maltı kullanılabilir. Kediler titiz canlılardır. Hatta bu titizlik öyle bir boyuttadır ki kimi zaman kirli kuma tuvaletlerini yapmak bile istemezler. Eğer kedinin kumu kirliyse, kedi tuvaletini yapmaktan kaçınabilir ve birkaç gün içerisinde bu durum kabızlığa yol açabilir. Kedilerde kabızlığa neden olan bir diğer sorun ise strestir. Kediler de diğer canlılar gibi strese meyillidir ve stres anında çeşitli tepkiler verebilir. Kabızlığın altında yatan tıbbı nedenler de olabilir. Örneğin sindirim sisteminde tıkanmaya yol açan bir durum söz konusu olabilir.
Kedimin kabız olduğunu nasıl anlarım?
Kedilerde kabızlığın erken fark edilmesi önemlidir. Kedilerin kabız olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri kedinin dışkı yapma sırasında ağlaması ya da sesler çıkarmasıdır. Tuvaletlerini yaparken zorlandıkları için acı duyabilirler bu da inilti şeklinde kendini belli edebilir. Sık sık tuvalete gidip yapamadan dönebilirler bu da bir huzursuzluk yaratabilir. Kedilerde kabızlık durumunda iştahsızlık, mide bulantısı, kusma gibi şeyler görülebilir. Yanı sıra zıplarken zorlanma ya da yürümede değişiklik olabilir. Bunlar kedinizde olağandışı durumlardır ve hızlı bir şekilde aksiyon almanızı gerektirir.
Kedilerde kabızlık nasıl çözülür?
Öncelikli olarak ilk yapmanız gereken durumu veteriner hekiminize bildirmenizdir. Doktorun talimatları doğrultusunda hareket etmek daima en doğru yoldur. Veteriner hekim birtakım mama değişimleri önerebilir. Bağırsaklardaki sorunun giderilmesinde beslenme değişimi olumlu etkiye sahiptir. Kedilerde kabızlığın giderilmesi için aktivite önemlidir. Kabızlık, hareketsiz kedilerde daha sık görülür. Bu nedenle hareketliliğin artması için gün içerisinde onunla oynayabilir ve enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz. Su tüketimi kabızlık döneminde oldukça önemlidir. Kedinizin su tüketimini arttırmasını sağlayın. Kabız kediye süt vermek kesinlikle doğru değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından kolay tolere edilen yiyecekler değildir. Bu nedenle kabız kediye süt vermek oldukça sakıncalıdır. Kabızlığı gidermek bir yana çok daha ciddi sorunların oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenle kabız kediye süt kesinlikle verilmemelidir. Kabız kediye zeytinyağı verilir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bazı görüşlere göre kedilerde kabızlık, zeytinyağı tüketimi ile geçirilebiliyor. Akut bir kabızlık durumunda az miktar zeytinyağı tüketimi neticesinde kabızlık büyük oranda çözülebilir. Ancak kulaktan dolma bilgilerle kabızlığın geçmeyeceği bilgisini de vermekte yarar var. Halk arasında kedilerde kabızlığa iyi geldiği söylenen bazı şeyler olabilir ancak en doğru bilgi için mutlaka veteriner hekiminize danışın. Kediler hassas canlılardır, en ufak bir sağlık sorununda bile mutlaka veteriner hekim kontrolü gereklidir. “Kedim kaka yapmıyor ne yapmalıyım?” ya da “Kedim 2 gündür tuvaletini yapmıyor” gibi soruların yanıtı için mutlaka veteriner hekime danışın.