Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri eklem ağrılarıdır. Kedilerde eklem ağrısına, kedilerde artrit de denebilir çünkü eklem ağrıları içerisinde kedilerde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri artrittir. Artrit genellikle yaşlı kedilerde görülür ve yaşam kalitelerini oldukça düşürür. Kedinin geri kalan yaşantısını daha kolay geçirebilmesi için birtakım özel bakımlar gereklidir. Öncelikle kedilerde artrit nedir kısaca bahsedelim. Kedilerde artrit, eklemlerde oluşan bir iltihaplanmadır. Bu iltihaplanma neticesinde artrit meydana gelir. Genellikle dirsek ve kalça bölgesine eklem ağrıları görülür. Kedilerde eklem ağrıları belirtilerinden bahsedelim…
Kedilerde eklem ağrısı belirtileri
Kediler var olan hastalıklarını ya da ağrılarını gizleme konusunda oldukça yeteneklidir, onları kolay kolay ağrı çekerken göremeyiz çünkü dayanıklıdırlar. Haliyle bir kedinin eklem ağrısı çekip çekmediğini anlamak da çok kolay değildir. Kedinizin ağrı çektiğinin en büyük belirtisi anormal hareketler sergilemesidir. Örneğin normalden daha az mesafelere atlayabilir ya da daha az sıklıkla yukarı ya da aşağı zıplayabilir. Bacaklarında sertlik gözlemlenebilir. Özellikle uyuyup uyandıktan sonra topallayabilir. Merdiven inip çıkmayı reddedebilir ya da hareket etme konusunda isteksiz olabilir. Tuvaletini zaman zaman yapmakta zorlanabilir. Gününün büyük bir vaktini hareket etmeden, dinlenerek geçirebilir. Uyku için daha kolay yerleri tercih edebilir ve dışarı çıkma ya da gezinme konusunda isteksiz olabilir. Sizinle iletişimi daha az olabilir ya da oyun oynamak istemeyebilir. Kürkünde de birtakım değişimler görülebilir örneğin kürkü keçeleşebilir ya da kirli bir görünüme bürünebilir. Sinirli ve huysuz olabilir hatta onu sevmenizden bile rahatsız olabilir. Diğer hayvanlara karşı tahammülü azalabilir örneğin evde en sevdiği pet arkadaşıyla bile oynamak istemeyebilir. Vaktinin büyük bir çoğunluğunu yalnız geçirmek isteyebilir yanı sıra insanlarla iletişimini kesmek isteyebilir. Kediniz kalçalarına, bacaklarına, sırtına ya da boynuna dokunmanızdan hoşlanmayabilir daha önce bunlardan keyif alırken birden tıslama, tırmalama ve kaçmaya başladıysa bunun nedeni eklem ağrısı olabilir. Yukarıdaki belirtilerden birkaçını gözlemliyorsanız o zaman kedinizin eklem ağrısı çektiğinden şüphe edebilirsiniz. Bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Veteriner hekiminiz eğer eklem ağrısı belirtileri görmezse bu durumda röntgen isteyebilir. Yapılan kontrol sırasında çoğu zaman ağrı, rahatsızlık, şişme gibi semptomlar bulunuyor ancak kimi zaman röntgen de isteyebilir.
Kedilerde eklem ağrısı için evde ne yapılabilir?
Kedilerde eklem ağrısı tedavisi veteriner hekiminiz tarafından takip edilen bir süreçtir. Veterinerin yönlendirmesiyle gerekli ilaçlar ve bakım kuralları yerine getirilir. Tabi bu bakım kuralları evinizde birkaç değişikliğe de neden olabilir. Kedinizde eklem ağrısı varsa evde neler yapabileceğinize bir göz atalım. Öncelikle yattığı yer çok önemli. Kediniz için erişimi kolay bir yatak ayarlayın. Yumuşak olmasına özen gösterin. Kedinin yatağının bulunduğu yer sakin olmalı, böylece kediniz sesten irkilmez ve strese girmez. Tuvaleti, alçak kedi tuvaleti olursa daha rahat eder. Yaşlı kediler kolay hareket edemezler bu durumda alçak olan kedi tuvaletleri onlar için ideal olacaktır. Eğer kediniz gün içinde pencere kenarına çıkıp uyumayı seviyorsa bu durumda oraya çıkması zor olacaktır. Kedinizin keyfini bozmamak ve rutinini yerine getirmek için pencere kenarına bir yastık, merdiven ya da rampa koyabilirsiniz böylece atlaması daha kolay olacaktır. Eğer mama ve su kabı, yattığı yerin uzağındaysa onu yakına alabilirsiniz. Kedinizin en az efor sarf etmesi öncelikli amacınız olmalıdır. Eklem ağrısı yaşayan kedilerde en önemli şeylerden biri öz bakımdır. Kediniz belki kendini temizlemekte zorlanabilir. Bu durumda sizin devreye girmeniz gerekir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kedilerde eklem ağrısı, kürkünde keçeleşmeye yol açabilir. Bu nedenle kedinizi düzenli olarak fırçalamanız önerilir. Yanı sıra temizlemek de önemlidir. Kediler suyu sevmez hele ki banyoyu ancak bir bez ile kedinizi silebilirsiniz. Kedinizin tüy bakımı ve temizliği bu aşamada çok önemlidir. Gelelim tırnak bakımına… Kediniz artık yaşlandı haliyle eskisi kadar çevik değil. Bu durumda tırnaklarını törpülemekten güçlük çekebilir. Bunun için tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekir. Şunu unutmamak gerekir ki eklem ağrısı yaşayan kedilerin en büyük sorunlarından biri obezitedir. Çünkü hareket kabiliyetleri sınırlıdır ve bu da kilo artışına neden olur. Eğer kediniz kiloluysa diyet kedi maması tercih etmenizde yarar olacaktı. Eklemlerde biriken iltihaplanmayı azaltmak için Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin mamanın içerisinde olmasına özen gösterin. Eklem ağrısı yaşayan kediler için mama seçiminin nasıl olması gerektiğini veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Yanı sıra yaşlı kediler için mama hakkında detaylı bilgiyi de almayı unutmayın.