Yaz aylarının gelmesi yalnızca bizim için değil tüm canlılar için oldukça önemli. Evet D vitamini için güneş ideal bir doğal kaynak olsa da bir o kadar da zararlı olabiliyor bazı durumlarda. Hele ki konu hayvanlar olunca sıcak çok daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle yaz aylarında kapının önüne bir kap su koymak, sokak hayvanları için yapacağımız en büyük iyilik olacaktır. Bu nedenle yazımıza geçmeden önce “ne yapabiliriz?” konusuna bir değinmek isteriz. Her gün taze taze bir kap su ve mama koymamız yeterli olacaktır. Elbette imkanlar varsa sokak kedileri için bir kedi evi yapmak onlar için iyi bir gölgelik de olacaktır. Öncelikli olarak kapının önüne bir kap su ve mama, yaz aylarında onlar için atabileceğimiz en önemli adımdır. Kediler sıcaktan etkilenirler; kedilerde sıcak çarpması sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu nedenle yaz aylarında kedileri güneşten korumak ekstra önemlidir. Peki bunun için ne gibi önlemler almak gerekir şimdi gelin kısaca bir göz atalım.
1 - Kedinizi tıraş etmekten kaçının!
Tüyleri çok olan kedileri genelde ferahlaması için tıraş edebilirler. Ancak yaz aylarında tıraş her zaman için iyi olmayabilir. Kaba olan tüylerin bir kısmını almak iyi bir fikir olabilir ancak tamamen sıfırlamak onlara zarar verebilir. Tıpkı bizler gibi kedilerde de güneş yanığı görülebilir. Bu etkileri azaltmak için kedinizi sıfır tıraş yapmaktan kaçınmanız gerekir. Yaz aylarında da kış aylarında da kedinin kürkü, derisini korumak üzere görev yapar. Bu nedenle tamamen deriyi açıkta bırakmak, güneşin zararlı etkilerini doğrudan almasına neden olabilir. Yaz aylarında kedinizin tüylerini azaltabilirsiniz ancak sıfır tıraş yapmaktan kaçının.
2 - Suyu asla ihmal etmeyin!
Her gün taze ve soğuk su ile su kaplarını doldurun. Suyunu içmemiş olsa bile size sabah akşam su kabına temiz, soğuk su koyun. Kedilerin sıcaklarda su içmeleri çok önemlidir. Hatta bazı durumlarda su kabının içine buz küpü de atabilirsiniz. Bu sayede suyu hep soğuk kalacaktır. Buradaki altın kural şudur; sabah akşam temiz su!
3 - Sıcak çarpmasının belirtilerini bilin!
Kedilerde sıcak çarpması önemli ve hayati bir durumdur. Bu nedenle kedilerde sıcak çarpması belirtilerine karşı daima alarm halinde olun. Kediler sıcak çarptığında farklı davranışlar sergilerler örneğin nefes nefese kalabilir ya da kusabilirler. Yanı sıra ayakta durmakta da güçlük yaşayabilirler. Kedinizde bu tarz davranış sorunları gözlemliyorsanız mutlaka hemen veteriner hekime götürün. Eğer kedinize müdahale edilmezse ne yazık ki ciddi organ hasarları söz konusu olabilir ve hatta kedinizin hayatı tehlikeye girebilir. Bu nedenle mutlaka kedinizi veteriner hekime götürün.
4 - Oyun saatini akşama çekin!
Kedilerin enerjilerini atması, hareket etmeleri ve sağlıklı olmaları için egzersiz şarttır. Ancak yaz aylarında egzersiz rutinlerinizde de değişime gidin. Egzersizleri gün içinde değil akşam üstü serin saatlerde yapmaya özen gösterin. Kedinizi gündüz ve sıcakta yormaktan kaçının. Gün içerisinde kedinizi yoracak aktivitelerden uzak durun ve egzersiz ihtiyacını karşılamak için akşam saatlerini terich edin.
5 - Sık sık fırçalayın!
Kedilerin kürkleri, aynı zamanda onları güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan en önemli kalkandır. Bu nedenle kedinizi tıraş etmekten kaçınmanız gerektiğini yukarıdaki satırlarımızda dile getirmiştik. Kedinizi sık sık tarayarak ölü tüylerin ağırlığından onu kurtarabilirsiniz. Kedinizi tararken hem ölü tüyleri ayıklamış olursunuz hem de derisinin hava almasını sağlarsınız. Yaz aylarında kedinizi sık sık fırçalamayı ihmal etmemenizde yarar olacaktır.