Kedilerle ilgili pek çok bilgiye rastlıyoruz. Sakinliği sevmeleri, çok samimi ilişkilerden hoşlanmamaları, “cool” oluşları, yalnız kalmayı sevdikleri, aşırı sevgi tezahüratlarını kimi zaman sevmemeleri ve benzeri gibi. Tabi bu durum kedinin karakterine bağlı olarak değişiyor. Bazı kedilerin insanlarla iletişimi yokken bazı kedilerin insanların tepesinden inmediğine de çok kez şahit oluyoruz. Bankta otururken bir sokak kedisinin yanımıza sokulması ve kendini sevdirmesi de oldukça mutlu bir an oluyor. Ancak bazı durumlarda kediler sinirlenebiliyor ve sinirliyken pek de gözüne gözükmemek sanki daha mantıklı olabiliyor! Tersi pek de sempatik olmayan bazı kedilerin yarattığı tahribatı ömür boyu ellerimizde ya da kollarımızda da yaşayabiliyoruz. Eğer ilk kez bir kedi sahiplendiyseniz ve kedinizin huyunu tam olarak bilmiyorsanız bu yazı işinize yarayacak. Her kedi için geçerli olmasa da kedilerin genel olarak nelere sinirlendiklerini kaleme alıyoruz bu yazımızda. Aslında kedilerin en nefret ettiği şey nedir diye dönüp bir baksak aklımıza ilk önce şüphesiz “su, banyo” geliyor. Kediler yıkanmaktan hiç hoşlanmaz, kürklerine su değmesinden de nefret ederler. Bu nedenle kedinizi yıkamaya kalkışmanız onda biraz sinir stres yaratabilir. Neyse ki kediler kendi temizliklerini kendileri yapan canlılardır. Bu nedenle pis kedi yoktur en fazla tüyleri kirlenmiş kedi vardır. Kediler kendi bakımlarını kendileri yaptığı gibi tuvalet ihtiyaçlarını da yine en temiz şekilde hallederler. Bu nedenle evde beslenecek evcil hayvanlara baktığımızda en çok kedilerin tercih edildiğini görüyoruz. Kediler hem uysal oluşları hem temiz oluşları hem de sessizliklerinden dolayı evcil hayvanlar arasında evde bakımı en kolay canlılardan biridir. Tabi bu uysallık birkaç hamleye bakıyor o da ayrı bir mesele. Bazı durumlarda uysallıktan eser kalmadığı gibi hırçın bir kedi de karşımıza çıkabiliyor. Bugün konumuz kedilerin nelere sinirlendiği ve bizim o anlarda neler yapabileceğimiz. Şimdi gelin detaylara geçelim.
Kedilerin sinirlendiğini nasıl anlarız? Kediler neden sinirlenir?
Kediler genel olarak sessiz canlılardır. Bazı köpek ırklarıyla kıyasladığımızda çok daha uysaldır. Ancak bazı durumlarda bir köpek kadar hırçın olabilir. Köpekleri kovalayan kedi videolarına belki denk gelmişsinizdir. Eğer bir kedinin yavrusu varsa ve konu yavrularını korumaksa o zaman kaplan kesilebilir ve bir köpeğe bile saldıracak gücü kendinde bulabilir. Annelik içgüdüsüyle kedilerin yapmayacağı şey yoktur desek yeridir. Peki kedileri bu kadar sinirlendiren durumlar neler? Kediler de tıpkı bizler gibi zaman zaman agresif hareketler gösterebilir. Kedilerde agresif hareketler olağan bir durumdur çünkü kimse her gün aynı duygu durumunda olmayabilir. Özellikle dışarıda yaşayan kedilerin kendilerini korumaları için biraz da hırçın olmaları gerekebilir. Kendilerini korumak ve gelen tehditleri göğüslemek için ev kedilerine oranla daha saldırgan bir yapıda olabilirler. Ayrıca kedilerin özünde avlanma içgüdüsü olduğunu düşünürsek saldırgan olma ihtimalleri de elbette doğanın bir kanunudur. Kedilerin kendi içinde yaşadığı bazı duydu değişimleri onları hırçın yapabilir. Bu noktada onunla iletişime geçmeden önce bağırmasının nedenini öğrenmek gerekir. Kedilerde agresifliğe neden olan etkenler; korku, endişe, stres olabilir. Yanı sıra eğer kediniz fazla sosyal değilse başka insanlara karşı yine kendini koruma içgüdüsü ile hırçın olabilir. Şimdi gelin bu saydığımız başlıkları detaylandıralım.
Kedilerde korku
Kediler korktukları zaman agresif tavırlar sergileyebilirler. Eğer bir kedi bir şeyden korkmuşsa kendini daha büyük ve güçlü göstermek için saldırgan davranışlar sergileyebilir. Örneğin karnını içeri çekebilir, tüylerini kabartabilir ya da kuyruğunu havaya dikebilir. Özellikle başka bir hayvanla karşılaştığında bu şekli almasının nedeni kendini daha büyük ve güçlü gösterme çabasıdır. Bu esnada yine kendini korumak için tıslamaya başlar ve dişlerini gösterir. Dişlerini gösterip aynı anda tıslayarak karşı tarafta korku yaratmaya çalışır. Eğer kediniz böyle bir duruma geldiyse ona yaklaşmamanızda yarar var çünkü size saldırması kaçınılmazdır.
Kedilerde hormonal değişimler
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kedilerin yaşadığı çiftleşme, kızgınlık dönemi ya da hamilelik süreci gibi zamanlarda kedinizde birtakım hormonal değişimler görülebilir. Kısırlaştırılmamış kedilerin daha agresif olduğu bilinir. Erkek kediler, etrafında dişi bir kedi varsa diğer erkek kedilere saldırabilir. İki kedi kavga ediyorsa onları ayırmak doğru olmayabilir çünkü o hırçın patilerden siz de mutlaka nasibinizi alırsınız. İki kedi bir noktada kendi kavgalarını bırakıp direkt size odaklanabilir ve bu ciddi anlamda zarar görebilirsiniz.
Kedinin canının acıması
Elbette her canlıda olduğu gibi kedilerde de can acıması neticesinde agresifleşme görülür. Kedinin bir yarası varsa ve siz o yaraya dokunursanız saldırganlık gösterir ki bu çok olağandır. Pansuman yapmanız gereken durumlarda agresif olacaktır ancak bu pansuman da gereklidir elbette. Bu nedenle kendinizi mümkün olduğunda koruyarak bakımını yapabilirsiniz.
Kedilerde psikolojik sorunlar
Her canlıda bir takım psikolojik sıkıntılar görülebilir. Örneğin kediniz sürekli kapalı bir alandaysa ya dışarı çıkmak istediği halde çıkamıyorsa bu durumda agresif olabilir. Barınaktan ya da sokaktan alınan kedilerde de agresiflik görülebilir. Bunun temel nedeni “yaşanmışlıklardır”. Barınağa giden kedi ve köpeklerin çok farklı hikâyeleri olabilir. Bu hikâyelerden dolayı onları seven insanlara karşı bile koruma içgüdüsünde olabilir. Kendini korumak için saldırgan davranışlar sergileyebilir. Eğer barınaktan bir kedi ya da köpek sahiplenecekseniz onların bir hikâyesi olduğunu unutmamalı ve her ne olursa olsun şefkatle yaklaşmalısınız. Sevginin aşamayacağı hiçbir şey yoktur. Zamanla size alışacak ve güvenecektir. Bu bir süreçtir ancak sonunda mutlaka sevgi kazanacaktır.
Kedilerde stres
Her canlıda görülen stres, kediler için de oldukça yıpratıcıdır. Strese giren kedi agresif olabilir. Örneğin kedinizin yaz aylarında tüylerini kestirmek bile onlarda stres yaratabilir. Bu stres neticesinde saldırgan tavırlar gösterebilir. Kedilerde stres, en büyük saldırganlık sebeplerinden biridir.
Kedilerde travma
Aslında yukarıda anlattığımız barınak ve hikâye meselesi tam olarak o travmalardan kaynaklanıyor. Kedinizin sizden önceki hayatında yaşadığı travmalar birtakım sorunlara yol açabilir. Geçmişte insan tarafından şiddete maruz kalmış kedinin herkese güvenmesi elbette güçtür. Zamanla aşılabilir ancak bu travmalar için veteriner hekimin önerisiyle birtakım sakinleştiriciler de alınabilir.
Kediler nasıl sakinleştirilir?
Kedilerin sakinleşme yöntemleri, yaşanılan duruma bağlı olarak değişir. Örneğin kalıcı ve eskiden gelen bir travma varsa birtakım yatıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Bu noktada en doğru yönlendirmeyi veteriner hekim yapacaktır. Eğer kedinizin sinirlenme nedeni anlık gelişen durumlarsa evde birtakım önlemler alabilirsiniz. Öncelikle kedinizin beden dilini anlamanız önemli. Tavırlarından zaten neye sinirlendiği belli olacaktır. Kedinizin hareketlerini takip ederek duygusal durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sinirlendiği şeylerin ne olduğunu bilmek, büyük oranda krizi önleyecektir. Örneğin kediniz mamasına dokunulmasından hoşlanmıyorsa bunu bir kere deneyimlemeniz yeterli olacaktır zaten sonrasında hiç dokunmayacaksınızdır. Kediniz anne olduysa ona bir süre yaklaşmamanızda yarar olacaktır. Anne kediler yavrularını korumak için saldırgan olabilirler. Bu agresif tavırları da genellikle yavrularına dokunmak istediğinizde gösterecektir. Doğum yaptıktan sonra 1 hafta kadar kedinize yaklaşmazsanız iyi olur. Böylece kendini de yavrularını da güvende hissedecektir. Kediler özgürlüklerine düşkün canlılardır. Bu nedenle onu evin içinde özgürleştirin, kendine ait bir alanı olmasına izin verin. Ara sıra gereken güvenlik önlemlerini alarak dışarı da çıkarabilirsiniz. Etrafı tanısın, özgürleştiğini hissetsin, seyretsin, gezsin. Bu sayede kapalı bir alanda olmanın verdiği stres çok daha az olacaktır.