Kedi ya da köpek gibi evcil hayvanlar, ekstra bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu bakım yalnızca “sevgi” ile sınırlı değildir. Veteriner hekim kontrollerinden aşı takvimine, eğitimlerinden mama seçimlerine kadar daima titizlikle üzerinde durulması gereken bir bakımdır. Kediler, kendi mamalarına gereksinim duyarlar zira ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri kendi mamalarından temin ederler. Kedilere ev yemeği vermek doğru değildir. Kedilerin mideleri hassastır ve sindirim sistemleri her zaman her şeyi sindiremeyebilir. Bu noktada ciddi rahatsızlıklar oluşabilir. Ev yemekleri baharatlı ve tuzludur ki kedilerin midesinin bu baharatları sindirebilmesi imkânsızdır. Bu nedenle kedilere yalnızca kedi maması verilmelidir. Elbette arada küçük kaçamaklar olabilir ancak bu noktada önemli olan kediyi daima kaliteli kedi mamaları ile beslemektir. Şimdi gelelim esas konumuza. Her ne kadar kedinizi kaliteli kedi mamaları ile besliyor olsanız da kimi zaman bazı durumlardan dolayı mama değişikliği yapılması gerekebilir. Örneğin yavru kedi mamalarının içeriğinde yavrunun daha sağlıklı gelişimi için bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Ancak aynı mama yetişkin ve hatta yaşlı bir kedi için uygun olmayacaktır. Kedilerde mama değişimi çok sık yapılmaz ancak bazı sağlık durumları ya da ilerleyen yaş, mama değişimini mecburi kılabilir. Peki, kedilerde mama değişikliği ne sıklıkla yapılmalı gelin bir göz atalım.
Kedi maması değiştirilmeli midir?
Kedilerde kuru mama değişikliği oldukça hassas bir konudur. Yanı sıra dikkatlice yönetilmesi gereken ve kedinin daima gözetim altında olması gereken bir süreçtir. Farklı bir markaya geçiş yapılmak istenmesi durumunda öncelikli olarak veteriner hekim ile daima iletişim halinde olmak gerekir. Bu kadar titizlenmenin altında yatan neden, kedinin hassas bünyesidir. Hele ki bu değişim mevcut sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa mutlaka veteriner hekim gözetiminde olunmalıdır. Kediler doğumlarından itibaren çeşitli yaşam evrelerinden geçer. Bu yaşam evlerinin her biri farklı besin ihtiyaçlarını doğurur. Örneğin yavruyken, yetişkinken, yaşlıyken, aşırı kiloluyken her birinde farklı mama kullanılır. Yavruluk ya da yetişkinliğin yanı sıra kısırlaştırıldıktan sonraki dönemde de besin ihtiyaçları değişebilir. Yaştan bağımsız olarak yaşanan sağlık sorunlarından dolayı, veteriner hekiminiz farklı bir mama önerebilir. Kedi maması değiştirilmeli mi sorusunun bu nedenle net bir yanıtı yoktur. Kedi maması, kedinin mevcut sağlık koşullarına ve gereksinimlerine bağlı olarak veteriner onayı ile değiştirilebilir. Kedilerin mama değiştirmesinin bazı nedenleri olabilir.
1 - Kedilerde tüy sorunları
Kedinin tüylerinde ve cildinde bir sorun varsa bu sorun mamadan kaynaklanıyor olabilir. Bu noktada kediler için özel olarak üretilen kedi mamaları, tüylerin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlayabilir. Kedinin cilt ya da tüy sorununun olması durumunda veteriner hekimin onayı ile mama değişimi yapılabilir.
2 - Kedilerde obezite
Kedilerde obezite, kedilerde aşırı kilo çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Özellikle hareketsiz kediler kilo almaya meyillidir. Bu noktada veteriner, diyet kedi mamalarını önerebilir. Özel bir beslenme programı dahilinde mama değişikliğine gidilebilir.
3 - Sağlık sorunları
Kediler hassas canlılardır ve birtakım sağlık problemleri olabilir. Bu noktada yaşadıkları sorunlar gereği özel bir beslenme programına gereksinim duyabilirler. Düzenli veteriner hekim muayenesinin yanı sıra doğru bir beslenme şeklinin benimsenmesi de önemlidir. Kedilerde mama değişimi mutlaka veteriner hekimin yönlendirmesi ile yapılmalıdır.
Kedi maması ne sıklıkla değiştirilir?
Kedi mama değişiminin yapılması için yukarıda yazılanlardan hangisinin mevcut olduğuna bakmak lazımdır. Mama değişiminin çok sık yapılması önerilmez zira mama değişiminden kaynaklanan bazı sorunlar da görülebilir. Kedilerde mama değişikliği tüy döker mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bazı noktalarda mama değişikliği çeşitli tepkimelere yol açabilir. Örneğin kedinizde ishal de görülebilir. Her zaman söylediğimiz gibi, mama değişimi basit bir iş gibi görünse de aslında titizlikle yönetilmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle veteriner hekiminiz önermedikçe ya da uygun görmedikçe kedinizin mamasını sık sık değiştirmeyiniz.
Kedilerde mama değişikliği nasıl yapılır?
Kedilerde mama değişikliği bir planlama doğrultusunda yapılır. Eski mama tamamen ilk günden bırakılmaz. Önce karıştırılır. Örneğin bir süre eski mamanın %75’i verilirken yeni mamadan %25 katılır. Daha sonra bu oran yarı yarıya düşürülür. Sonraki günlerde artık mamanın %75’i yeni mama olur ve eski mamanın oranı git gide azalır. Sonrasında artık yeni mamaya geçilebilir. Kedilerde mama değişikliği birtakım sorunları beraberinde getirebilir. Örneğin kediniz kusabilir, ishal olabilir. Bunlar eğer uzun süre devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime bilgi vermeniz gerekir.