Yeryüzünün en temiz canlılarından biri kedilerdir. Her ne kadar özgürlüklerine düşkün olsalar da konu tuvalet olunca doğal bir içgüdüyle çok çabuk alışırlar yaşadıkları ortama. Tuvaletlerini yaparken gömmeleri ve etrafı pisletmemeleri bakımından evde bakılan ideal evcil hayvanlardan biridir. Kediler kendilerini çok iyi temizledikleri gibi yaşam alanlarını da temiz tutarlar. Özellikle tuvaletleri kirli olduğunda bu durumdan hoşnut olmazlar. Sadece fiziksel sağlıkları için değil mental güçleri için de kedi kumunu düzenli olarak değiştirmek gerekir. Kedi bakımı salt mama vermekten oluşmaz; kedi tüy bakımı, kedi kumu temizliği de önemli bakım detaylarındandır. Bugün konumuz kedi kumu temizliği. Piyasada çok çeşitli kedi kumu var. Bunların özelliklerine göre temizlenme biçimi de değişebiliyor. Kedi kumları genel yapıları itibari ile topaklanma özelliğine sahiptir bu nedenle kumları temizlemek daha kolaydır.
Evde kedi kumu nasıl temizlenir?
Kedi kumunu temizleme işini günlük olarak yapmanız gerekir. Kedi kumunu temizlerken öncelikli kural maske ve eldiven kullanmanızdır. Kumu temizlerken ortaya çıkan tozlar ciğerlerinizden tahribata yol açabilir çünkü. Bu nedenle kumu solumaktan kaçının. Kedi kumunda bulunan dışkıları günde iki kere toparlamanız gerekir. Eğer kedi kumu pis olursa muhtemelen kediniz kum kabının dışına tuvaletini yapmayı tercih edecektir. Topaklanan kedi kumu kullanımı en ideal olanıdır. Dışkılar daha belirgin olur ve temizlemek daha kolaylaşır. Dışkıyı alırken, etrafındaki kumu da almanız gerekir. Günlük bakımın yanı sıra bir de haftalık olarak yapmanız önerilen bakımlar vardır. Haftalık bakım çok daha detaylı bir temizliktir. Topaklanan kum kullanıyor olsanız da kedi kumunun haftada bir değişmesi gerekir. Kedi kumunu boşalttıktan sonra kedi tuvaletini temizleyin. Bunun için deterjan ve ılık su kullanabilirsiniz. Kedi tuvaletini temizlerken çamaşır suyu ya da ağır kimyasallar kullanmaktan kaçının. Kediniz bu kokudan hoşlanmayabilir ve tuvaletini kaba yapmayı reddedebilir. Kedi tuvaletini iyice temizledikten sonra kurulayın ve tam olarak kuruduğuna emin olduktan sonra yeni kumu dökün. Bazı uzmanlara göre kedi tuvaletinin tabanına az miktar kabartma tozu serpilirse, kum kokuyu daha fazla hapseder. Kedi kumlarının kokuyu hapsetme özelliği vardır zaten ancak ekstra olarak bu bilgi de kulağınızda olsun.
Kedi kumu seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Kedi kumu seçimi yalnızca kedinizin sağlığını değil sizin de sağlığınızı korur. Kaliteli kedi kumu seçimi ile istenmeyen kokular kuma hapsolur. Yanı sıra bu tarz kumları temizlemek çok daha pratiktir. Kediler için kedi kumu seçeneklerinden biri bentonit malzemeden üretilmiş olan kedi kumudur. Topaklaşan kedi kumları çok daha kolay temizlenir. Bu kumları kediler de sever. Yalnız kediniz eğer yavruysa bu durumda topaklaşan kedi kumu almanız önerilmez. Çünkü yavru kediler henüz dünyaya yeni yeni alışmaya çalıştıklarından kumu yeme teşebbüsünde bulunabilir ki bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Eğer kediniz yetişkinse topaklanan kedi kumları ideal olabilir. Kedi kumu temizlerken size en yardımcı olacak şeylerden biri kedi kumu küreğidir. Özellikle günlük temizleme sırasında çok işinize yarar. Elekli bir yapıya sahiptir bu nedenle kumu kolayca alabilirsiniz. Kedi kumu torbaları da temizlik adımının bir parçasıdır. Kedi kumu torbaları, kedi kum kabının tabanına serilir. Böylece kedi kumunu rahatlıkla atabilirsiniz. Yanı sıra temizlik bakımından da oldukça kolaylık sağlar. Kediler için özel olarak üretilmiş olan kedi paspasını da unutmayalım. Kediler kumun içine girdiklerinde patilerinde bir miktar kum kalabilir. Kumun tüm eve yayılmasını önlemek için kedi tuvaletinin önüne kedi paspası koyabilirsiniz. Son olarak kedi kumu kokusu önleyici spreyden bahsedelim. Piyasada çeşitleri bulunan bu spreyler kötü kokuların yüzeye çıkmasını engeller. Kedi kumu parfümleri de vardır ancak kediniz bu parfümlere alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle kötü kokuyu nötrlemek için kullanılan kokusuz spreylerden tercih edebilirsiniz.