Hayvan severler olarak kimi zaman pek dostlarımızı insan zannedebiliyoruz! Onlara laf anlatmaya çalışıyor ya da bir insanmış gibi muamele ediyoruz hatta. Buraya gel, oraya girme, şunu yapma, bunu yapma gibi konuşmalar geçiyor aramızda. Kedi eğitimi, köpek eğitimi ve benzer pet arkadaş eğitimleri oldukça farklı dinamiklere sahiptir. Öyle ki her ikisi de evcil hayvan olmalarına rağmen köpeğe verilen komutlar kediye verilemez mesela. Her iki türün de farklı eğitim modelleri vardır. Bir köpeğe komut öğretmek kolaydır ancak aynı şey kediler için geçerli değildir. Köpeklerle kıyaslandığında kedilerin bu tarz eğitimleri alması daha zordur. Eğer ilk kez bir kedi sahipleniyorsanız ilk zamanlar biraz zorlanabilirsiniz zira kedi beslemek çok daha kolay bir iş değildir. Zamanla siz ona, o size alıştıktan sonra esas keyfi çıkacaktır ve sonra dönüp arkanıza baktığınızda bir canlı sahiplenmenin dayanılmaz mutluluğunu yaşayacaksınız. Bir hayata dokunmak, bir canlıyı sahiplenmek ve ailenizin bir parçası yapmak dünyanın en huzur veren mutluluklarından biridir. Bunu ilk zamanlar belki anlayamazsınız ancak ilerleyen zamanlarda, alıştıkça bol bol “iyiki”li cümleler kuracağınıza eminiz. Bugün konumuz kediler. Kedi yetiştirirken yapılan bazı hataları sizler için derledik.
Kedi yetiştirmek
Kediler köpeklere oranla çok farklı canlılardır. Bir kere köpekleri eğitmek nispeten daha kolaydır ancak konu kedilere gelince işler biraz değişir. Kediler özgürlüklerine düşkün, kendi sınırları olan, kendi yaşamlarına müdahaleden hoşlanmayan ve bağımsız olmayı seven canlılardır. Bu nedenle bir kediyi eğitmek sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Bu noktada yapılan bazı hatalar, işlerin daha da karışmasına yol açabilir. Bugün konumuz kedi yetiştirirken yapılan hatalar. Şimdi gelin bu hatalardan birkaçından bahsedelim.
1 - Beslenme hataları
Kediler kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Kedi beslerken en sık yapılan hatalardan biri kediye ev yemeği vermektir. Kediler kendi mamalarında ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri alırlar. Bu sayede ekstra takviyelere ihtiyaç duymazlar önemli durumlar hariç. Kedilere ev yemeği vermek onlar için oldukça tehlikelidir. Çünkü ev yemeklerini mideleri sindiremeyebilir. Keza süt vermek de sıkıntı yaratabilir çünkü kedilerin midesi sütü sindirmek için yeterli olmayabilir. Kediler bebekken annelerinde süt emerler ancak sonrasında inek sütü ile ona süt vermeye devam etmemek gerekir. Kedinizin ihtiyacı olan mama türünü ya da varsa ek gıda takviyelerini veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.
2 - Kediye komut vermek
Yukarıda kısaca değinmiştik. Kediler ve köpekler birbirinden karakter olarak farklı canlılardır. Bir köpeğe komut almayı öğretebilirsiniz ancak kediler için aynı durum o kadar kolay olmayacaktır. Kediye köpekmiş gibi davranmak, kedi yetiştirirken yapılan hatalardan biridir. Kediler bağımsız, özgür ruhlu ve kendi alanları olan canlılardır. Fazla müdahaleden hoşlanmadıkları gibi sert komutlar almayı de sevmezler. Bu nedenle kedinize bir köpek gibi davranarak ona komut vermek ya da bir şeyi öğretmek sizin için yıpratıcı olacaktır. Daha basit şeyleri öğretmek daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
3 - Kediye yüksek sesle konuşmak
Kedilerin kırmızı çizgilerinden biri yüksek sestir. Kediler yüksek sesten hiç hoşlanmazlar. Hatta gürültü bile onları rahatsız edebilir. Kedilere bağırarak ona istediğiniz yaptıramazsınız. Kediler aynı zamanda gururlu canlılardır. Ona bağırmanız, onda tam tersi bir etki de yaratabilir. Kedinize yüksek sesle konuşursanız ya da bağırırsanız size karşı bir tavır alabilir ve bunu unutmayarak sizden uzak durabilir.
4 - Kediyi aşırı beslemek
Köpek bakımında da kedi bakımında da en fazla yapılan hatalardan biri onu aşırı beslemektir. Zaten mideleri küçük olduğu için çabuk doyarlar bir de üzerine fazla yemek yerse kusabilirler ya da aşırı kilolu olabilirler. Hayvanlar da aşırı kilo ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle veteriner hekiminizin önerdiği kadar beslemek en doğrusu olacaktır.
5 - Veteriner kontrolünü ihmal etmek
Özellikle korona virüs pandemisinden dolayı köpeğimizi dışarı yeteri kadar özgürce çıkaramıyor olabiliriz. Ancak bu aşılarının aksaması anlamına gelmez. Aşılarını ve veteriner kontrolünü asla aksatmamak gerekir. Hele ki yaz aylarında parazitlere karşı mutlaka önlem almak gerekir. Bu nedenle veteriner kontrollerini aksatmadan yapmak çok önemlidir.