Kediler titiz ve bir o kadar temiz canlılardır. Tuvaletleri pis olduğunda ihtiyaçlarını gidermeyecek kadar da temizlik konusunda takıntılılardır. Hal böyle olunca tuvaletlerini yani kedi kumlarını temiz tutmak hem bizim hem pet dostumuzun sağlığı için büyük önem teşkil eder. Öncelikle kedi kumu nedir kısaca değinerek başlayalım yazımıza. Kedi kumu bentonit, sepiolite ve diatomit madenlerinden üretilen kedi ürünlerinden biridir. Kedi kumu sadece kedinizin tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlamaz aynı zamanda ona hijyenik bir ortam da sağlar. Kedilerin tuvalet alışkanlığını kazanması için oldukça kullanışlı ve kolay bir üründür. İlk olarak 1940’lı yıllarda kil kullanımı ile başlayan kedi kumu macerası, günümüzde farklı markaların da piyasaya çıkmasıyla gelişerek devam ediyor. Kedi kumu seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle en önemlisi kedi kumunun topaklanma yapmasıdır. Topaklanan kedi kumunu temizlemek daha kolaydır. Anti bakteriyel formda olması da önemlidir bu sayede daha hijyenik olacaktır.
Kedi kumu nasıl temizlenir?
Kedi kumunun temizlenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Topaklaşan kedi kumlarını temizlemek kolaydır. Kedi kumu küreği ile kedi kumunu temizleyebilirsiniz. Kedi paspası da kullanılması gereken materyallerdendir. Kedi paspası sayesinde kediniz tuvaletini yaptıktan sonra evin içine mikrop taşımayacak ve patilerini bu paspasa sürtecektir. Kedi kumunu temizlerken eldiven takmanız daha hijyenik olacaktır. Kumdaki topakları temizledikçe kum azalacaktır bu nokta yeni kum takviyesi yapmanız gerekir. Kedi kumu ne kadar sık temizlenir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedi kumunu ayda bir düzenli olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Kumu tamamen boşaltıp, kabı yıkamanız kötü kokuyu da önleyecektir.
Kedi kumu kullanımında yapılan hatalar nelerdir?
Kedi kumu kullanımında yapılan hatalar birtakım hijyen sorunlarını doğuracaktır. Örneğin sürekli yeni kum ilave etmek yerine belirli bir zaman diliminde kumu komple değiştirmek daha iyi olacaktır. Bu sayede kötü koku oluşumu da yok olacaktır. Kedi tuvaletinin genişliği de diğer önemli detaydır. Kum ne kadar geniş olursa kediniz o kadar rahat hareket eder. Kedi tuvaletini, kedi paspasını ve küreğini her kullanımda sabunlu su ile temizlemeyi de ihmal etmeyin. Haftada bir tüm malzemeleri iyice yıkayıp durulamak çok daha hijyenik bir ortam yaratacaktır.
Kedimin tuvaletini nereye koymalıyım?
Şimdi gelelim işin konumlama kısmına. Kedi tuvaletinin konumu, kediniz için önemlidir. Kediler yaşadıkları alanda mahremiyete önem verirler bu nedenle kedi kumunu insanların sürekli hareket ettiği alanlara konumlamaktan kaçının. Evin en sakin ve sessiz köşesi, kedi tuvaletini konumlamak için ideal olacaktır. Ani seslerin çıkabileceği bir ortam, kedi kumunu konumlamak için doğru olmayacaktır. Çamaşır makinesi gibi ses çıkaran ev aletlerinin yanında konumlamaktan kaçının. Bunların hepsi kedinizin kendini huzursuz hissetmesine neden olacaktır. Bu nedenle kedi kumunu, kedi tuvaletini evin en sessiz köşesine konumlamanızda yarar olacaktır.