Eğer bitkili bir akvaryum tercih ediyorsanız yosun ne yazık ki kaçınılmaz bir gerçektir. Yosunların miktarı arttıkça göze hoş gelmeyen manzaralar oluşur. Yosun aslında akvaryumdaki bir sorun değil de başka bir sorunun neticesidir. Yani belli ki akvaryumda bir şeylerin dengesinde sorun vardır ve bunu neticesinde yosun oluşmuştur. Yosunlar küçük ve az miktarda olduğunda belki o kadar göze batmaz ancak akvaryumun bir kısmını kaplar hale geldiğinde özellikle camlarda olduğunda oldukça kirli ve çirkin bir görüntü oluşturur. Bitkili akvaryumunuzda yosun oluşumunu önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Ancak bunlara geçmeden önce yosun oluşmasının sebeplerine bir göz atmak daha doğru olacaktır. Akvaryumun yosun kaplamasının altından birden fazla neden yatıyordur ancak ilk akla gelen sudaki nitrat ve fosfat dengesizliğidir. Nitrat ve fosfat, yosunların en sevdiği şeyledir haliyle kontrol altında tutulmazsa daha fazla yosun oluşumuna yol açabilir. Akvaryumdaki nitrat ve fosfat oranını ölçümlemeniz atmanız gereken ilk adımdır. Bu değerlerin yüksek olmasının nedeni aşırı yemleme olabilir. Balıkların tüketmediği ve dibe çöken yemler bir süre sonra bozulur. Bozuldukça da suyun kalitesi düşer, bulanır. Artan seviyeler neticesinde de yosun oluşumları gözlemlenir. Akvaryum suyunun belirli periyotlarda temizlenmesi bu bakımdan önemlidir. Yosun oluşumuna etki eden bir diğer etken ise ışık sistemidir. Yosunların oluşmasına ve çoğalmasında ışığın büyük bir önemi vardır. Eğer akvaryum doğrudan güneş ışığı alıyorsa yosunların çoğalması olasıdır. Işıklandırma ne zaman kontrol altına alınırsa o zaman yosun oluşumunda azalma gözlemlenir. Akvaryumunuzu doğrudan güneş ışığı alan yerlere konumlamaktan kaçının. Akvaryumdaki nitrat ve fosfat oranının yüksek olması ve ışıklandırma sisteminde yaşanan sorun yosun oluşumuna neden olur. Bu sorunlar giderildikten sonra yosun oluşumu da önemli ölçüde azalacaktır. Şimdi gelelim yosunla nasıl mücadele edeceğimize…
Akvaryumdaki kahverengi yosuna çözüm!
Akvaryumdaki kimi zaman kahverengiye çalan yosunlardan kurtulmanın birkaç yolu vardır. Özellikle akvaryum camındaki yosun oldukça dağınık ve kirli bir görüntü oluşturur. Yosun oluşumunun kaynağını öğrendikten ve çözümledikten sonra işimi daha kolay. Akvaryumdaki mevcut yosunlardan kurtulmak için alınması gereken birkaç önlem vardır. Şimdi gelin maddeler halinde bu önlemlere bir göz atalım.
1- Akvaryum temizliği
Bu temizlik aslında genel bir temizliktir. Önce camlardan başlanır. Cam temizliği o kirli görüntünün düzelmesi için doğru bir başlangıçtır. Bu temizlik için yosun kazıyıcılardan destek alabilirsiniz çünkü yosunları çıkarmak kolay olmayabilir. Yosun kazıyıcı ile camları iyice temizledikten sonra dekor malzemelerinin temizliğine geçin. Bunun için bir diş fırçasından destek alabilirsiniz. Herhangi bir kimyasal kullanmadan kaya, mağara ya da kütük gibi dekorların üzerindeki yosunları temizleyin. Kimyasal kullanırsanız ve iyi temizlemezseniz hatta kimyasal ürünün zerresi bile dekorun üzerinde kalsa balıklarınız için hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle akvaryum dekorlarındaki yosunları temizlemek için mutlaka temiz bir diş fırçası ve yalnızca su kullanın. Bu işlemler yapılırken akvaryumdaki filtre açık olsa iyi olur bu sayede yosun parçaları filtre ile beraber temizlenmiş olur. Hazır filtreden bahsetmişken bir diğer temizlik maddesi olan filtre temizliği ile devam edelim.
2- Filtre temizliği
Filtre temizliği yalnızca yosunlardan kurtulmak için değil balıkların sağlıklı olması için de önemlidir. Balıkların yemediği ve dibe çöken yemler bir süre sonra akvaryum suyunu kirletecektir. Filtrenin daima temiz olması bu noktada önemlidir. Filtreleri düzeni olarak temizleyerek yalnızca yosunlardan kurtulmuş olmazsınız aynı zamanda akvaryumun genel temizliğini ve balıkların sağlığını da korumuş olursunuz. Filtrenin çektiği yosunların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
3- Düzenli su değişimi
Yosun problemi yaşıyorsanız akvaryum suyunu düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Suyu değiştirmek, yukarıda sözünü ettiğimiz nitrat ve fosfat oranının da seyreltilmesi anlamına gelir. Hem filtre temizliği hem suyun temizliği özellikle yosun oluşumunu önlemeden etkilidir. Su değişiminde suyu tamamen boşaltmayın. Yani sıfırdan su transfer etmeyin, önceki suyu akvaryumun dibinde biraz bırakın. Bu sayede daha doğru bir dengeleme olacaktır. Yosun yiyen canlılardan da bu noktada destek alabilirsiniz. Bazı canlıların özel ilgi alanı yosunlar olur. Akvaryumunuza yosun seven canlılar alabilir ve akvaryumda yosun oluşumunu önleyebilirsiniz.
Akvaryumdaki yosun zararlı mı?
Yosun, akvaryumun bütün ahengini bozan bir görüntüdür. Özellikle camlardaki kahverengi yosunlar tüm görüntüyü bulanıklaştırır. Bu nedenle akvaryumun düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi filtre temizliği de bu noktada önemlidir. Peki yosunların balıklara bir zararı olur mu? Yosunların görüntü kirliliği dışında büyük bir zararı olmaz. Bazı canlılar için iyi bir yem de olur hatta. Özellikle karides ve salyangoz gibi canlılar için yosun iyi bir yemdir. Akvaryumda bulunan çok az miktardaki yosunun balıklara ciddi oranda bir zararı yoktur ancak eğer yosun yiyen bir canlınız yoksa o yosunun camda durmasının da bir manası yoktur. Yani eğer camlarınızda yosun varsa, iyice her yeri sarmadan bir yosun kazıyıcı ile önlem alabilirsiniz. Eğer akvaryumunuzda yosun oluşumu önlenemez bir boyuta ulaştıysa bu durumda nitrat ve fosfat seviyelerini ölçümleyebilir ve su değişimi yapabilirsiniz.