Akvaryum sahibi olmak başlı başına bir hobi kaynağı olabilir. Akvaryumda yüzen rengârenk balıkları izlemek, insanı rahatlatan şeylerden biri. Hatta öyle ki akvaryum kurmak, stresin de azalmasını sağlayabilir çünkü balıklar oradan oraya yüzdükçe insanda bir sakinleşme halinin olduğu bir gerçektir. Bu nedenle akvaryumda balık beslemek “akvaryum hobisi” olarak da adlandırılır zira bu durum tam bir seyir keyfi olabilir. Akvaryum kurmak, mental sağlığımızı rahatlatma yolunda etkili bir adım olabilir ancak bunu da doğru bir şekilde yapmak lazımdır şüphesiz. Akvaryum kurulurken yapılan hatalar balıkların ve diğer canlıların sağlığını ciddi oranda tehdit edebilir. Bu nedenle akvaryum kurmaya başlamadan önce bazı şeylere dikkat edilmelidir. Bugün sizlerle akvaryum hobisine yeni başlayanlara özel birkaç bilgi paylaşacağız. Bu bilgiler ışığında kurulan akvaryumlar çok daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hem size ekstra bir yük çıkmayacaktır hem de balıklar çok daha sağlıklı ve güvenli bir alanda olacaktır. Balık eğer bulundukları yeri sevmezlerse strese girebilirler. Balıklarda stres, onların hayatına bile mal olabilir. Her canlıda stres, mutlak surette sıkıntılı bir durumdur. Bu bir kedi de olabilir, kuş da, köpek de, balık da. Önemli olan sahip olduğumuz canlılara en iyi yaşam koşullarını sağlamak ve onları mutlu etmektir. Onlara bakmayı biz seçiyorsak, onlara en iyi koşulları sağlamak da bizim sorumluluğumuzdadır. Sözün özü, balıklar da dahil olmak üzere sorumluluğunu üstlendiğimiz her canlı mükemmel bakımı hak eder. Bu noktada onları rahat ettirmek için öncelikle doğal ortamlarını aratmayan bir yaşam alanı oluşturmak gerekir. Yaşam alanları nasıl doğal yaşamlarını andırırsa, o kadar kendilerini rahat hissederler. Örneğin bazı balık türleri saklanmayı çok sever. Doğal ortamlarında kaya diplerinde ya da minik mağaralarda saklanabilirler. Bu türdeki balıklar için akvaryuma mutlaka mağara, kütük ve benzeri tarzı bir dekor koymak gerekir. Bu sayede kendilerini doğal ortamlarında hissederler ve stresten uzak bir yaşantı sürerler. Stresin uzak olduğu her yerde yaşam kalitesinin arttığı da bir gerçektir.
Akvaryum kurmak
Şimdi gelelim esas konumuza. Akvaryum kurmak başlı başına bir keyif işidir ve çok eğlencelidir. Hele ki kurulum tamamlandığında tablo gibi onları izlemek şahane bir duygudur. Ancak bu duyguya, yapılan bazı hatalar sekte vurabilir. Hem sizin ekstra çaba harcamanıza neden olur hem de hayal ettiğiniz bir görüntüye ulaşamazsınız. Bunu önlemek için akvaryum kurulumunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Akvaryum kurarken en sık yapılan hatalardan birkaçını aşağıda paylaşalım.
1- Deterjan kullanımı
Evimizdeki her şeyi temizlemeyi çok sevdiğimiz gibi akvaryumu da baştan aşağı yıkamayı düşünebiliriz. Evet, akvaryum temizliği çok önemlidir ancak kullandığımız kimyasallar balıkların doğrudan hayatını tehlikeye sokar. Akvaryum suyunu temizlerken kesinlikle deterjan ve benzeri kimyasallar kullanmaktan kaçının. Kullanılan deterjanların içinde başta amonyak ve gliserin olmak üzere balıklar ve diğer su canlıları için tehlikeli olan maddeler bulunur. Bunlar balıkların sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz, can kaybına da yol açabilir. Akvaryum suyunu ya da dekorları temizlerken yalnızca su kullanın. Dekorlar zamanla yosun kaplayabilir ya da camlarda kahverengi tonlarında yosunlar görülebilir. Bu gibi durumlar ihtiyacınız olan şey yosun kazıyıcıdır. Yosun kazıyıcı ile camdaki yosunları temizleyebilirsiniz. Dekorlardaki yosunları temizlemek için ise bir diş fırçası işinizi görecektir. Temiz bir diş fırçası, sünger ve su ile tüm akvaryumun temizliğini deterjansız bir şekilde yapabilirsiniz. Bu sayede hem su daima temiz kalır hem de balıklarınızın kimyasallara teması engellenmiş olur. Yalnızca su ile de akvaryum temizliği gayet güzel sağlanır, unutmayın.
2- Filtre malzemeleri temizliği
Filtrelerin düzeni olarak temizlenmesi hayati önem taşır. Balıkların yemediği yemler zamanla suyun dibine çöker ve çürür. Çürüyen bu yemler suyun değerini ve kalitesini düşürür. Filtreler sayesinde bu değer dengelenir ancak bu noktada filtrenin sürekli olarak temizlenmesi önemlidir. Filtreyi temizlerken içindeki malzemeleri klorlu su ile yıkamamak gerekir. Aksi halde bakteri kültürü yok olabilir ki bu da akvaryumun dengesini bozar. Balıklar zaman içinde hastalanır. Bunu önlemek için filtre temizliğini iyi suyla yapmanızda yarar olacaktır.
3- Temizlik sırasında suyu tamamen değiştirmek
Su değişimi sırasında tüm suyu boşaltıp yeni su ilavesi yapmayın. Bir miktar eski su mutlaka akvaryumun dibinde kalsın. Bu sayede balıkların şok yaşaması önlenmiş olur. %30’luk bir miktar suyu akvaryumda bırakın ve geri kalan suyu boşaltın. Üzerine su ilave edin. Bu işlem sırasında balıklarınızı ayrı bir kapta tutabilirsiniz. Böylelikle su boşaltma sırasında suyun aniden gelmesinden dolayı korkmazlar.
4- Çok fazla balık almayın
Evet, rengârenk balıkların suda süzülmesini izlemek müthiş bir terapi ancak fazla balığın bir akvaryumda yaşaması da onlar açısından sakıncalı. Eğer akvaryum kapasitesinden fazla miktarda balık koyarsanız hastalık ve ölümler olabilir. Her balığın ve canlının türüne ve büyüklüğüne göre akvaryuma konması gerekir. Eğer akvaryumunuz küçükse ama daha çok renk istiyorsanız bunu kütük, mağara, bitki gibi dekorlarla da sağlayabilirsiniz. Kütük, kaya ya da bitkiler akvaryumunuza şahane bir ambiyans katacaktır.
5- Hasta olan balık bakımı
Eğer balıklarınızdan biri hastaysa, onu başka bir yere alın. Bir fanus ya da plastik temiz bir kap da işinizi görebilir. Balıklardan birbirlerine hastalık bulaşabilir. Yanı sıra tek balığı tedavi etmek için verdiğiniz ilaçlardan diğer balıklar da etkilenebilir. Sağlam olan balıklar da bu ortamda zarar görebilir. Bu nedenle eğer bir balığınızın hasta olduğunu gözlemliyorsanız onu ayrı bir fanusa koyun ve ilaç tedavisini tek başınayken kapın. İyileştikten sonra yine eski akvaryumuna konumlarsınız zaten. Bu süre zarfında diğer balıklarla temas etmese iyi olur.
6- Doyduğuna ikna olamama
Evet, bu çoğumuzda var. Balıklara hep sanki az yemek veriyormuş hissine kapılabiliriz. Attığımız iki parça yemin onlar doyurmadığını düşünerek daha fazla yem vermek isteriz. Ancak balıkları günde 2-3 defa 5 dakika içinde bitirebilecekleri miktarda yemle beslemek çok daha doğru olacaktır. Aksi halde balığın yemediği yemler dibe çöker ve bir süre sonra çürür. Çürümenin ardından suyun kalitesini düşürür ki bu da suda bulanmaya yol açar.
7- Bakımları aksatmak
Akvaryum hobisi çok keyiflidir ancak ciddi mesai ister. Akvaryumu bir kere kurduktan sonra aylarca ilgilenmezseniz balıklarınızın hayatı tehlikeye girecektir. Akvaryum hobisine başlamaya karar verdiyseniz o halde ona çok mesai ayırmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Akvaryumun düzenli bakımlarını ihmal etmemeniz gerekir. Filtre temizliği, su değişimi, dekorların temizlenmesi ve benzeri gibi bakımlar düzenli olarak yapılmalıdır.