Sibirya kurdu, Sibirya soğuğu, Sibirya ormanları derken şimdi de karşımıza Sibirya kedisi çıktı. Sibirya’nın suyundan mıdır bilinmez ancak mutlaka bir yerden Sibirya’ya bağlanır oldu konular. Bu yazımızda konuğumuz bin yıllık tarihe sahip şahane bir kedi türü; Sibirya kedisi. Aslında Siberia olarak da biliniyor ancak Türkçe kullanımı daha çok yaygın. Bu nedenle yazımızın devamında bu sevimli patiye Sibirya kedisi olarak hitap etmeye devam edeceğiz. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Sibirya kedisi Sibirya ormanlarında yaşayan vahşi bir kedi. Kedinin sevimliğinden yola çıkarak evcilleştirme çalışmaları yapılmış.
Döneminde bir hayli vahşi olan bu kedi türü daha sonra bölgedeki köylüler tarafından beslenerek evcilleştirilmiş. O dönemin şartlarında bu hiç de kolay olmadı tabi. Zarar görmeyeceklerinin garantisini vermek, onca vahşiliklerine rağmen sabırla onları iyi birer kediye dönüştürmek hiç kolay olmadı. Bu uğurda kaç tırmık yendiğini siz düşünün. Nihayetinde doğru üremelerle kedi bugünkü halini aldı. Artık zor ve vahşi bir kedi yok karşımızda; ehlileşmiş sempatik bir kedi var bile diyebiliriz. Binlerce yıla tanık olan Sibirya kedisine pek çok efsanede rastlıyoruz. Özellikle Rusya merkezli efsanelerde kıyısından köşesinden tasvir edilen kedilerden. Kedi bir süre sonra o kadar dikkat çeker bir hale geldi ki uzmanlar kedi üzerinde birtakım araştırmalar yapmak istedi. Bunun için Amerika’ya gönderildi. Yıllar sonra Sibirya kedisi bir ırk olarak tanındı ve günümüzde yerini aldı. Baktığınız zaman Norveç kedilerine benzetebilirsiniz. Zaten kediler birbirine benzer yapıda olabilirler.
Özellikle tüy yoğunluğu bakımından Norveç kedilerine benzetilir. Sibirya kedisinin kökeni Rusya’dır. Doğa koşullarına adapte olan ve kökeni asırlara yayılan bir kedi türü… Karakter ve fiziksel özelliklerinde daha derinlemesine değineceğiz ancak şunu söylemek gerekir ki kedi ırkları genelde sudan korkar. Ancak Sibirya kedisi için durum tam tersinedir. Yüzme konusunda en iyi yüzücülere taş çıkarır taş! Ayrıca fiziksel özellik bakımından diğer kedilerden daha iridir. Bu da Sibirya soğuklarında rahatça yaşamasına olanak sağlar. Dayanıklı kedilerdir anlayacağınız! Neyse, isterseniz önce fiziksel özellikleri ile başlayalım söze…
Sibirya kedisi fiziksel özellikleri
Önce görenlerde sempati uyandıran tüy yapısı ile başlayalım söze. Uzun tüyleri vardır ve oldukça kabarıktır. Tüy yapısının kalın ve kabarık olması nedeniyle en zorlu kış şartlarında bile üşümez, kendini alıştırmıştır zaten. Gövdesi sert ve kaslı bir yapıda. Aynı zamanda iri de. Zaten o irilik ona Sibirya soğuğunda dayanma gücü veriyor. Orta boy bir kuyruk yapısına sahip. Kuyruğu zaten ayrı olay, şahane tüyleri vardır özellikle kuyruk kısmında. Vücutları ile orantılı kısa ve geniş bir kafa yapıları vardır. Dar bir alın yapısı vardır. Bu arada burun çizgileri düz ve doğru orantılıdır. Kulakları orta uzunluktadır. Algısı oldukça da yüksektir. Malum orman hayatı, her an tetikte olmak genlerinde var. Gözleri için ise şöyle demek daha uygun; neredeyse her tonda göz rengine rastlanır. Ancak en sık gördüklerimiz yeşil ve sarı renkli olanları. Kiloları ortalama 3,5 ila 8 arasında değişebilir.
Uzun ömürlü, güçlü ve dayanıklı kedilerdir. Ortalama 15 yıl yaşayabilirler. Bu arada gözlerimizin pasını silercesine savurduğu tüyleri için iki kelam etmezse bize darılırlar. Tüylerin en büyük özelliği hipoalerjenik yapıda olması. Yani alerjiniz varsa dahi korkmamanız gereken kedi türlerinden. Sibirya kedisi sadece şurada çok olur gibi bir coğrafi kısıtlamaya girmeyeceğiz. Dünyanın her noktasında bir Sibirya kedisine rastlamak mümkün. Bu arada tüylerinin pek çok renkte olabileceğini söylemiş miydik? Genellikle sarı ve griye sanki daha çok rastlıyoruz ancak pek çok renkte Sibirya kedisi görmek mümkün. Şimdi gelelim bu zamanının vahşi kedisini yakından tanımaya…
Sibirya kedisi karakter özellikleri
Evet, farkındaysanız “zamanının vahşi kedisi” dedik. Çünkü ormanın gizli köşelerinde biri bana dokunmaya kalksa da tırmalasam diye bekleyen gergin gözler artık yok. Şimdi o gözler oyun peşinde, kendini sevdirme peşinde. Anlayacağınız tüm çileyi onları evcilleştirmeye çalışan yerli halk çekmişken bize işin kaymağını yemek düşüyor. Peki karakter özelliklerinde neler dikkat çekiyor? Kökenleri soğuk… Hatta Sibirya soğuğu diyoruz daha nasıl anlatalım. Ancak gelin görün ki Sibirya kedisinin huyu da bir o kadar sıcak. Yumuşak bir karakteri var. Varsa yoksa etrafındaki kişileri takip etmek var aklında. Biri ayağa kalksa da dolansam etrafında der gibi. Evde biri bir aktivite mi yapıyor, hemen dahil olur! Sahiplerinin yanından ayrılmayı pek sevmezler. Bağlıdırlar, severler. İletişime açık bir kedidir. Ona tane tane her şeyi anlatabilirsiniz. Kendi kafasının dikine gitmez hele asi hiç değildir!
Genlerinde orman kedisi kanı taşıdıklarından ağaçlara karşı eğilimleri vardır. Ağaçlara tırmanmayı çok severler. Zeka konusunda şapka çıkarılır diyebiliriz. Sakin durduklarına bakmayın, yeri geldiğinde oldukça çevik yapıdadırlar. Bu arada akrobatik hareketleri de severler. Yuvarlak nesneleri çok severler. Ona bir top alsanız çok mutlu olabilir mesela. Sibirya kedisinin vahşi karakterinin evcilleştirilmesi, onun içindeki bazı güdülerin yok olmasına yol açmadı elbette. Bunlardan biri de avcılık. Ormanda yaşayan ataları gibi avcılık konusunda bir hayli iyidir diyebiliriz. Çocuklara karşı korumacı bir tavrı vardır. Hemen hemen her yaştan çocuk ile güzelce anlaşır. Tabi siz yine de bebekle yalnız bırakmayın neticede kedi… Bazen sıkıntılı olabilir. Genel olarak iyi huylu, sahibine sadık ve sempatik kedilerdir. Eski dönemlerini düşünürsek bir hayli ilerleme kaydettiğini söyleyebiliriz.
Sibirya kedisi bakımı
Üç katmanlı bir tüy yapısı vardır bu sevimli kedilerin. Çok uzun bir kürke sahip olduğu için bakımı aşırı kolaydır diyemeyiz. Ancak çok zor da değildir. Düzenli olarak taradıktan sonra ciddi sıkıntılar yaşamazsınız. Normal dönemde haftada 3-4 kez taramanız yeterli olur, tüy dökme döneminde bu sayıyı arttırmanız gerekir tabi. Hipoalerjenik de olsa tüy dökebilir. Aşırı tüy döker mi? Çok değil aslında. Yani tüylerinin aşırı kabarık olması siz korkutmasın. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy dökümleri artar. Bu dönemin haricinde çok fazla tüy dökmezler. Sibirya kedisinin en önemli özelliklerinden biri titiz kedilerden olması. Kum kapları, mama kapları her zaman temiz olmalı. Bu arada diş eti hastalıkları konusunda dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca gözleri akabilir, bu nednele mikrop kapmaması için nemli bir pamuk yardımı ile gözlerini silebilirsiniz. Genel olarak dayanıklı ve güçlü kedilerdir. İyi bir bakım ile uzun yıllar sizinle kalır…